Home » Știri » Cumințenia Pământului își are locul într-un muzeu de artă modernă, susține directorul interimar al MNȚR

Cumințenia Pământului își are locul într-un muzeu de artă modernă, susține directorul interimar al MNȚR

George Stanciu / 18.10.2016, 15:47
Cumințenia Pământului își are locul într-un muzeu de artă modernă, susține directorul interimar al MNȚR

Liliana Passima, directorul interimar al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a declarat marţi, că opera Cumințenia Pământului trebuie să stea în mediul cel mai natural, într-un muzeu de artă modernă. Ea nu ia în calcul ideea ca opera să fie găzduită de Muzeul de la Şosea şi nu crede că este o idee bună nici amplasarea acesteia la Muzeul Naţional al Satului.

”Locul Cumințeniei Pământului este într-un muzeu de artă. Nu are ce să caute la Muzeul Satului, nici la MNŢR, aşa cum au spus unii. Aici sunt de acord cu Dragoş Neamu. Iar numărul de vizitatori nu este un criteriu. Ea trebuie să fie organică, trebuie să fie găzduită în raport cu conceptul expoziţiei, al muzeului. Mediul cel mai firesc este într-un muzeu de artă modernă”, a declarat Liliana Passima pentru news.ro.

Directorul interimar afirmă și că ”împingerea lucrurilor către populism nu foloseşte la nimic”, decizia de a duce opera la Muzeul Satului fiind una grăbită. ”A o itinera este o măsură mai bună. Pot fi alese câteva muzee mari din ţară, la Timişoara, Craiova, Cluj-Napoca, unde să fie expusă câte patru luni pe an, dar asta implică securizare, transport optim, condiţii, costuri”, a adăugat Passima, care face o paralelă cu străinătatea, unde în toate muzeele de artă, totul se face cu motivaţie. ”Totul e legat coerent de context. Există respect pentru public şi pentru inteligenţa lui”, a adăugat ea.

Cumințenia Pământului – decizii de găzduire controversate

În data de 12 octombrie, Ministerul Culturii a transmis că opera Cumințenia Pământului va fi cumpărată de statul român şi că Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” din Bucureşti va fi gazda sa. Guvernul a hotărât și înființarea Fondului Brâncuşi, donațiile adunate aici contribuind la achiziționarea operelor de artă contemporană și a operelor de tezaur cultural naţional.

Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”, a transmis, o zi mai târziu, că sculptura Cumințenia Pământului a lui Brâncuşi va fi primită în cea mai modernă sală pe care muzeul o are.

Sâmbătă, în mediul online, au apărut o serie de voci care critică ideea de a muta sculptura Cumințenia Pământului la Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”.