Home » Știri » Dacian Cioloș, reacție după decizia Guvernului Grindeanu

Dacian Cioloș, reacție după decizia Guvernului Grindeanu

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 04:08
Dacian Cioloș, reacție după decizia Guvernului Grindeanu

Fostul premier Dacian Cioloș a reacționat, pe Facebook, după ce Guvernul a aprobat, marți seara, legea grațierii și OUG privind modificarea Codurilor penale.

Dacian Cioloș a spus că legea graţierii şi modificarea Codurilor penale demonstrează ”un dispreţ îngrozitor” la aderesa românilor oneşti şi reprezintă o sfidare la adresa justiţiei şi statului de drept, relatează News.ro.

”Deciziile guvernului Grindeanu, cu sprijinul majorităţii PSD-ALDE, referitoare la modificarea Codului penal în folosul unor oameni politici cercetaţi pentru corupţie, arată un dispreţ îngrozitor la adresa tuturor cetăţenilor corecţi şi cinstiţi din România. Ce s-a petrecut în această seară este o sfidare incalificabilă la adresa justiţiei şi a statului de drept, care duce România înapoi în timpuri pe care le credeam apuse”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Dacian Cioloş mai spune că legitimitatea pe care a primit-o acest Guvern în urma votului, nu-i dă dreptul să aibă un comportament discreţionar faţă de cetăţeni.

”Costul pe care-l va plăti România şi pe care-l vom plăti fiecare dintre noi este incalculabil. Legitimitatea votului nu dă dreptul niciunui Guvern să se poarte discreţionar cu românii, să legifereze pe ascuns chestiuni atât de sensibile cum sunt cele care privesc justiţia”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

 

În ședința de marți seara, de la Palatul Victoria, Guvernul a adoptat legea grațierii și modificarea Codurilor penale prin OUG.

Ordonanța de urgență prevede că incriminarea penală a abuzului în serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat, după ședința de Guvern, că se menţine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminată condiţia punerii în mişcare la plângerea prealabilă.

”Cea de-a doua măsură, cea care vizează legea 254 privind executarea pedepselor este o iniţiativă a vechiului Guvern care (sic!) am aranajat-o şi am pus-o în concordanţă cu conducearea ANP astfel încât să poată fi uşor aplicată, astfel încât este vorba de recursul în compensare. La fiecare 10 zile, cei care sunt în penitenciar şi beneficiază de nişte condiţii deosebite, practic câştigă câte o zi. Deci practic la o lună câştigă 3 zile, este o iniţiativă a vechiului Guvern pe care noi am pus-o în concordanţă cu observaţiile pe care le-au făcut cei de la ANP. În acelaşi timp, azi o dată cu adoptarea bugetului de stat am venit în completarea acestor măsuri pentru evitarea a unei hotărâri pilot a CEDO cu alocarea unor resurse suplimentare pentru creşterea cu 50% a nomei de hrană, asigurarea fondurilor necesare pentru implementarea proiectelor de investiţii şi în acest sens vizăm începerea în acest an şi au fost alocate fonduri pentru începerea în acest an a două penitenciare de câte o mie de locuri, unul la Caracal, altul la Berceni în judeţul Prahova. Cea de a treia măsură, tot cuprinsă în bugetul de stat pentru acest an vizează modernizarea a trei peniteciare: Giurgiu, Deva şi Codlea în care se vor crea 350 de noi locuri de detenţie şi vor fi modernizate 500 de locuri”, a declarat Iordache.