Home » Știri » Dan Voiculescu, unul dintre beneficiarii OUG a grațierii

Dan Voiculescu, unul dintre beneficiarii OUG a grațierii

Sebastian Rotaru / 18.01.2017, 17:13
Dan Voiculescu, unul dintre beneficiarii OUG a grațierii

Unul dintre marii beneficiari ai Ordonanței de Urgență privind grațierea, proiect publicat, miercuri, de către Ministerul Justiției și susținut de PSD – ALDE, este omul de afaceri Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu a fost închis în luna august 2014 și este condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Acesta a adus statului un prejudiciu aproximat la 60 de milioane de euro.

Mogulul ar putea beneficia de grațierea pedepsei de zece ani la jumătate, dar și scutirea plății într-un an de la eliberare a despăgubirii din dosar, pentru a nu reintra în închisoare. Asta înseamnă că, după eliberare, Dan Voiculescu nu va fi obligat, legal, să plătească prejudiciul de 60 de milioane de euro, iar statul trebuie să recupereze pe cont propriu banii.

OUG privind grațierea spune negru pe alb că cei care sunt acuzați de spălare de bani și au fost condamnați la închisoare sub cinci ani nu vor fi grațiați, însă, dacă aceștia au peste 60 de ani – cum e cazul lui Dan Voiculescu – și au în întreținere un minor cu vârsta sub cinci ani, pedeapsa li se va reduce la jumătate indiferent de ani primiți în sentință.

Asta înseamna că Dan Voiculescu nu va fi urmărit după 1 an de la ieșirea de închisoare pentru plata prejudiciului și este de datoria institutiilor statului român să recupereze prejudiciul, însa eliberarea lui Dan Voiculescu nu va fi condiționata de plata despăgubirlor în termen de un an de la eliberare.

După condamnarea lui Dan Voiculescu, statul a pus sechestru pe mai multe bunuri impobiliare ale acestuia, inclusiv pe sediile Antenelor, care au fost mai apoi confiscate. Sediile Antena 1 și Antena 3 au fost evacuate la finalul lunii februarie.