Home » Știri » Datoriile pe care le anulează ANAF la începutul anului 2022. Detaliul pe care e bine să-l afle imediat românii

Datoriile pe care le anulează ANAF la începutul anului 2022. Detaliul pe care e bine să-l afle imediat românii

Alexandru Cazacu / 12.01.2022, 09:57
Datoriile pe care le anulează ANAF la începutul anului 2022. Detaliul pe care e bine să-l afle imediat românii

În caz că nu știați deja acest lucru, în fiecare an, la începutul lunii ianuarie, Agenția Națională de Administrare Fiscală anulează automat unele datorii existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Care sunt datoriile pe care le anulează ANAF la începutul anului 2022, puteți afla în continuarea acestui articol.

Datoriile anulate de ANAF la începutul lui 2022

Mai exact, în primele șapte zile din noul an sunt șterse automat datoriile fiscale în valoare de sub 40 de lei, care se aflau în evidența ANAF la data de 31 decembrie a anului precedent.

„Creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”, conform art. 266 din Codul de procedură fiscală.

Din ce cauză se întâmplă acest lucru? Ei bine, după cum arată Codul de procedură fiscală, acest plafon de 40 de lei a fost introdus pentru a evita cazurile în care cheltuielile de urmărire  și executare silită (exclusiv cele cu privire la comunicare prin poștă) să fie mai ridicate decât creanțele fiscale de recuperat, potrivit economedia.ro.

Ce sunt creanțele fiscale

Pentru cei care nu știu acest lucru, în esență, creanțele fiscale sunt impozitele, taxele, dobânzile, contribuțiile sociale, dar și penalitățile de întârziere sau majorările aferente acestora, pe care contribuabilii le datorează.

În concluzie, atunci când vorbim de datorii atât de mici, cel mai probabil este vorba de resturi de plată care au rămas din unele reglări de roluri fiscale.

Așadar, datoriile mai mici de 40 de lei, aflate în evidenta Agenției Naționale de Administrare Fiscală la data de 31 decembrie 2021, au fost anulate în primele zile ale lui 2022.

Ce datorii anulează ANAF la începutul anului 2022
Ce datorii anulează ANAF la începutul anului 2022. Toți românii trebuie să știe acest lucru

ANAF vine cu schimbări pentru Declarația Unică

La sfârșitul anului precedent, Agenția Națională de Administrare Fiscală a întocmit un proiect de ordin care vizează modificarea controversatei Declarații Unice. Concret, aceasta din urmă va fi adaptată la modificările fiscale aplicabile în această perioadă în România.

Potrivit profit.ro, printre noile reglementări se numără și următoarele:

  • „reglementări cu privire la persoanele care obțin venituri din activități, cum ar fi membru al consiliului de administrație la un angajator din afara țării;
  • reglementarea regimului fiscal aplicabil în cazul veniturilor realizate de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, ca urmare a valorificării dreptului de creanță, reglementarea unui nou mecanism de stabilire și declarare a venitului anual din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală
  • modificări referitoare la venituri din agricultură”.

Aprobarea Declarației unice

Totodată, este important să menționăm și faptul că prin acest proiect se propunea aprobarea formularului 212 (Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice).

Acest formular va fi folosit de către persoanele fizice pentru a-și declara impozitul pe veniturile realizate și contribuțiile sociale datorate începând din 2021. De asemenea, formularul va mai fi utilizat și pentru declararea impozitului pe veniturile estimate și a contribuțiilor sociale datorate începând cu anul 2022, se arată la art. 3 din ORDIN 2127 30/12/2021.