Home » Știri » De ce sunt mai vulnerabile la cutremur blocurile cu magazine la parter. Explicații și informații importante de la specialiști

De ce sunt mai vulnerabile la cutremur blocurile cu magazine la parter. Explicații și informații importante de la specialiști

Ileana Mladinoiu / 15.02.2023, 19:58
De ce sunt mai vulnerabile la cutremur blocurile cu magazine la parter. Explicații și informații importante de la specialiști

În țările predispuse la cutremure, cum ar fi Mexic și Japonia, inginerii folosesc un cocktail de tehnici vechi și de ultimă oră pentru a se asigura că structurile rămân în poziție verticală. Construirea pe amortizoare gigantice, rulmenți cu bile sau plăci de alunecare împreună cu fundații adânci și flexibile și schelete robuste din oțel, toate pot ajuta la reducerea impactului forțelor seismice puternice și pot face o clădire rezistentă la cutremure.

Ce construcții sunt predispuse la prăbușire în caz de cutremur

Cutremurele amenință în jur de una din trei persoane din întreaga lume și sunt considerate cele mai costisitoare dezastre. De aceea, este necesar să se stabilească noi standarde globale pentru siguranța clădirilor, orașelor și a locuitorilor, astfel încât să nu mai existe pierderi de vieți.

După dezastrele din Turcia și Siria, deși cutremurul nu s-a resimțit în România, subiectul a reușit să-i provoace pe specialiștii în seismologie care, pe diverse căi, au explicat motivele declanșării lui, demonstrate deja de știință, vulnerabilitatea unor clădiri comparativ cu altele. Experții în construcții din întreaga lume vorbesc acum de mai multe „tipuri de colaps” sau de tipurile de clădiri cele mai predispuse la prăbușire în cazul unui cutremur. Printre ele se află și blocurile care au spații comerciale la parter.

De ce pot fi mai vulnerabile la cutremur blocurile cu magazine la parter.  Ce spun experții

Într-un interviu pentru Ziarul Financiar din 10 februarie, anul curent, dar publicat prima dată în 2020, inginerul constructor Matei Sumbasacu, 34 de ani, fondatorul Asociaţiei pentru Reducerea Riscului Seismic Re: Rise, de altfel prima organizaţie din România dedicată reducerii riscului seismic, a răspuns la o serie de întrebări referitoare la cât de sigure sunt blocurile din Bucureşti.

În plus, Re: Rise a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe informații și explicații despre modul în care s-au produs seismele și despre felul în care s-au prăbușit clădirile de-a lungul anilor. Aducându-se în discuţie spaţiile comerciale şi parcările de la parterul blocurilor, inginerul român Matei Sumbasacu, cu un masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, a argumentat:

„Magazinele (sau parcările!) la parter sunt, într-adevăr, periculoase pentru că dau naştere la fenomenul de parter flexibil-fenomen ce a dus la prăbuşirea blocului Lizeanu în 1977, de exemplu. Dacă ar fi să aleg 2 lucruri periculoase pe care le văd în construcţia clădirilor noi de la noi, acestea ar fi acest parter flexibil (păstrarea spaţiului fără pereţi la parter pentru a amenaja parcare sau magazin) şi folosirea planşeelor post-tensionate, de tip „dală” (deci fără grinzi).

Grinzile, pe lângă rolul structural, au şi rolul secundar ca, dacă totuşi se produce colapsul clădirii, să mai existe un spaţiu de 40-60 cm între planşeele prăbuşite-spaţiu care se poate dovedi vital pentru cei prinşi sub dărâmături”.

Fenomenul numit „parter flexibil” este una dintre cauzele prăbușirii multor clădiri din Turcia, în urma seismelor, a mai explicat pentru Libertatea inginerul citat.

„Când vorbim despre cutremure și despre răspunsul clădirilor la cutremur, vorbim despre rigiditate. Cutremurele induc o vibrație și vibrația aia se manifestă într-un anumit fel în funcție de rigiditatea structurală. Ce e important este să nu ai variații mari de rigiditate. Adică să nu ai un etaj mai flexibil decât celelalte”.