Home » Când, unde, cum » Câte blocuri cu risc seismic sunt în București. Clădiri care sunt în pericol de prăbușire, în caz de cutremur

Câte blocuri cu risc seismic sunt în București. Clădiri care sunt în pericol de prăbușire, în caz de cutremur

Alexandru Cazacu / 04.03.2022, 15:56
Câte blocuri cu risc seismic sunt în București. Clădiri care sunt în pericol de prăbușire, în caz de cutremur

Astăzi, 4 martie 2022, se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 1977. Seismul a avut o magnitudine de 7.4 grade pe scara Richter, iar efectele sale au fost devastatoare pentru țara noastră. Peste 35.000 de locuințe au fost distruse. Din nefericire, la catastrofă și-au pierdut viața un număr de aproximativ 1.500 de persoane, iar alte 11.300 au fost rănite. În acest context, noi vă vom spune câte blocuri cu risc seismic sunt în Capitală.

Câte blocuri cu risc seismic sunt în Capitală. Clădirile care riscă să se prăbușească în caz de cutremur

Țara noastră prezintă un potențial seismic destul de ridicat, iar acest lucru îl evidențiază atât, studiile de hazard seismic, cât și prevederile codului de proiectare seismică P100. Așa că este destul de mare probabilitatea producerii unui cutremur cu magnitudine mare, mai ales în Zona Seismică Vrancea.

Celebrele buline roșii prezente pe unele clădiri din București îi pun pe gânduri pe proprietarii apartamentelor din imobilele respective. Chiar și cei care doresc să își cumpere o locuință evită de cele mai multe ori clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. Haideți să vedem câte blocuri cu risc seismic sunt în Capitală.

După cum indică datele oficiale, în București există nu mai puțin de 356 de clădiri încadrate la clasa I de risc, iar în clasa II de risc sunt 370 de clădiri. Ei bine, asta înseamnă că toate aceste construcții pot suferi grave degradări structurale în cazul unui seism puternic. În schimb, în clasa a III-a de risc seismic sunt încadrate un număr de 116 imobile, care nu ar fi afectate din punct de vedere al siguranței structurale. Lista imobilelor din Capitală cu risc seismic poate fi consultată AICI.

Câte clădiri cu risc seismic sunt în Capitală
Câte clădiri cu risc seismic sunt în București

Pe 4 martie 2022 se împlinesc 45 de ani de la cutremurul din 1977. Dezvăluirile unui supraviețuitor

Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști români în seismologie și supraviețuitor al cutremurului din 1977, a vorbit despre clipele prin care a trecut în acea zi tragică. Fost director INCDFP, el relatează în amănunt întâmplările de la cel mai devastator cutremur din România.

„În 1977, aveam 38 de ani, iar în seara de 4 martie de-abia ce mă întorsesem acasă. Avusesem în vinerea aceea ore până mai târziu la Facultatea de Construcții, unde eram deja profesor. Pe scurt, abia apucasem să mă schimb, când a început nebunia pământului”, a povestit Gheorghe Mărmureanu, potrivit playtech.ro.

Gheorghe Mărmureanu: „Când mi-am ales reședința am făcut o inspecție ca la carte blocului”

De asemenea, reputatul profesor a explicat că de fiecare dată când s-a mutat într-o altă casă, a avut grijă să inspecteze structura de rezistență a imobilului respectiv, pentru a avea siguranță că acesta va rezista unui cutremur de mari magnitudini.

Profesia mea de bază este aceea de inginer constructor. Așa că de fiecare dată când mi-am ales reședința am făcut o inspecție ca la carte blocului sau casei în sine. Voiam să mă asigur că va rezista unei provocări importante venite din adâncul pământului. Și până acum se pare că mi-au ieșit bine calculele” a mai spus Mărmureanu.

Conform sursei citate, fostul director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului nu crede că există șanse prea mari ca în următorii ani să se producă un cutremur major în țara noastră. Cu toate acestea, potrivit profesorului un eveniment de această natură ar putea avea loc la finele deceniului următor.