Home » Știri » De la ce vârstă se trec, de fapt, copiii la întreținere. Apare clar în lege

De la ce vârstă se trec, de fapt, copiii la întreținere. Apare clar în lege

Alexandru Cazacu / 15.02.2021, 14:55
De la ce vârstă se trec, de fapt, copiii la întreținere. Apare clar în lege

Un proiect de lege înregistrat la Senat a readus în atenția publică scutirea de la întreținere a copiilor de până la trei ani. Această prevedere a existat timp de un an și jumătate, în vechea lege a asociației de proprietari, dar nu avea în vedere cheltuielile totale de la întreținere, ci doar cele pentru consumurile individuale și dacă asociația de proprietari decidea acest lucru.

De la ce vârstă se trec, de fapt, copiii la întreținere

În luna aprilie a anului 2017, în Legea nr. 230/2007 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari a fost introdusă prevederea potrivit căreia copiii sub trei ani puteau fi scutiți de la plata cheltuielilor la asociații.  Cu toate acestea, scutirea nu era obligatorie, era de fapt o opțiune a asociației de locatari. Însă, aceasta a avut efecte reduse sau chiar nule, întrucât se făcea referire la consumurile individuale, care sunt de fapt cheltuieli contorizate individual oricum.

Acestea sunt, de fapt, cheltuielile asociației de proprietari pentru apă rece și canalizare, apă caldă, energia termică, combustibilul și apă rece pentru prepararea apei calde, gaze naturale, încălzirea proprietății individuale. Opțiunea de scutire a copiilor a fost valabilă până la data de 27 septembrie 2017. Atunci, legea Legea nr. 230/2007 a fost schimbată cu actuala lege a asociațiilor de proprietari, Legea nr. 196/2018.

Legea nu prevede scutirea copiilor de la cheltuieli

În Legea nr. 196/2018 nu există nicio prevedere cu privire la scutirea copiilor mici de la cheltuielile de la întreținere. Potrivit acestei legi, proprietarii au obligația de a anunța în termen de 10 zile, orice schimbare în numărul membrilor familiei, chiar și în cazul unei nașteri.

În cazul în care, noul proiect de lege cu privire la scutirea celor mici de la cheltuieli va fi adoptat de Parlamentul României, va avea aceleași rezultate limitate ca și modificarea în fosta lege a asociațiilor, potrivit avocatnet.ro.

Vârsta de la care se trec copiii la întreținere
Vârsta de la care se trec copiii la întreținere

Legea pentru scutirea copiilor sub 3 ani de la cheltuieli

În aprilie 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 67/2017 pentru completarea art. 47 din Legea nr. 230/2007 cu privire la înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Prin aceasta se stabilea ca toți copiii până la vârsta de 3 ani să fie scoși de pe lista cheltuielilor de la asociațiile de proprietari. Inițial, proiectul avea în vedere și majorarea termenului de plată la utilități de la 20 de zile la 30 de zile, dar această modificare nu a fost aprobată. Potrivit inițiatorului acestui proiect, nici pentru animale nu se plătește întreținerea, deși ele consumă apă.

”Am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 3 ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreținere ale locuinței și cheltuielile asociației de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de acești copii minori se poate reflecta în contoarele de apă sau în consumul locuinței per ansamblu.

În plus, în condițiile în care animalele mici de companie (pisici, căței etc.) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuință sau apartament/persoană, consider absurd să contorizăm cvasi-cheltuielile «provocate» de bebeluși pentru una desfășurare a asociației proprietarilor de locuințe.” spunea la acea vreme inițiatorul proiectului.