Home » Știri » Top 6 greșeli frecvente pe care le fac părinții în relația cu cei mici. Cum le percep copiii

Top 6 greșeli frecvente pe care le fac părinții în relația cu cei mici. Cum le percep copiii

Violeta Badea / 03.02.2021, 14:41
Top 6 greșeli frecvente pe care le fac părinții în relația cu cei mici. Cum le percep copiii

Top 6 greșeli frecvente pe care le fac părinții în relația cu cei mici. Cum le percep copiii. Parentingul este un lucru dificil și joacă un rol important în viitorul copilului tău. Nu există părinte perfect, dar fiecare persoană trebuie să muncească cât mai mult pentru a face lucrurile așa cât mai bine. Creșterea unui copil necesită multă răbdare, înțelepciune și iubire. De asemenea, un copil reprezintă cea mai mare responsibilitate pe care poți să o ai, dar este și un sentiment frumos, unic.

Top 6 greșeli frecvente pe care le fac părinții în relația cu cei mici

Se spune că a fi părinte este cea mai grea „meserie”. Nu există un părinte perfect, la fel cum nu există persoană care să nu greșească. Important este să-ți recunoști greșelile și să încerci să te corectezi. Creșterea unui copil poate fi o provocare frumoasă, deoarece micuții te încarcă cu energie și îți oferă șansa să evoluezi.

Cel mai important lucru este să înveți să ai răbdare, să-ți controlezi reacțiile și să știi cum să te comporți cu copilul tău. Specialiștii avertizează că atunci când greșelile sunt repetate apar probleme de comportament la copii. Iată cele mai întâlnite greșeli pe care le fac părinții în relația cu cei mici.

Violenta fizica ii va invata ca aceasta este o solutie atunci cand vor sa se impuna
Violenta fizica ii va invata ca aceasta este o solutie atunci cand vor sa se impuna

1. Pedepsirea copilului

Cea mai frecventă greșeală a părinților este atunci când își pedepsesc copilul. Este necesar să-și controleze momentele de furie, deoarece dacă se ajunge la violența fizică sau verbală nu este deloc în regulă pentru copil.

Cei mici nu se educă cu bătaia, violența fizică îi va învăța că aceasta este o soluție atunci când vor să se impună în fața ceilalți. Repetarea unor astfel de situații îl vor face pe copil să se simtă umilit, trist, furios sau răzbunător. Înainte de a aplica legea cu pumnul, încearcă să fii un model bun pentru copilul tau.

2. Nu dau atenție copilului

Societatea în care trăim ne face să punem accent mai mult pe carieră decât pe familie. Aici intervine această problemă destul de frecventă în relația părinte-copil. Mulți dintre părinții români sunt nevoiți să își caute un loc de muncă în străinătate. Lipsa lor determină schimbări dramatice în viața celor mici. A fi distant emoțional față de copil îl învaţă pe acesta să nu cunoască emoţiile și să nu poată săexprime ceva ce nu cunoaște.

3. Nu au răbdare ca să-i ajute la lecții

Unii copii se confruntă cu anumite probleme la școală. Pot fi probleme de sănătate nedescoprite, iar părinții se grăbesc și îi etichetează ca diind leneși, neascultători sau au impresia că nu se concentrează suficient. În aceste situații răbdarea este cheia. Cei mici au mare nevoie de înțelegere și susținere.

4. Se descarcă în fața copiilor

Nu vorbi cu copilul tău despre problemele tale! Este important ca micuțul să se simtă în siguranță, nu să afle grijile și problemele cu care se confruntă familia sa. Copilul nu te poate ajuta oricum, iar acest lucru îi va face mai mult rău și îl va încărca cu energie negativă.

5. Evita cearta în fața copilului

Mulți părinți se ceartă în fața copilului. Acest lucru este complet eronat. Copiii sunt foarte sensibili și îi afectează foarte tare certurile adulților. De asemenea, vor rămâne cu ideea că atuncă când dorește să fie ascultat este bine să țipe. În viitor este posibil să dezvolte un comportament agresiv, să devină deprimați sau stresați.

6. Au așteptări mari

Părinții obișnuiesc să-și stabilească anumite obiective, fără să țină absolut cont de ceea ce își doresc copiii lor. Când copilul nu atinge aceste așteptări, părintele poate avea un comportament rece sau își poate stabili alte așteptări și mai mari. Acestea sunt reacții abuzive, deși unii părinți se apără spunând că au vrut doar binele copilului.