Home » Știri » Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiți de impozit: proiect depus în Senat

Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiți de impozit: proiect depus în Senat

Octavian Palade / 01.11.2016, 14:15
Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiți de impozit: proiect depus în Senat

Clădirile construite de către dezvoltatorii imobiliari în scopul vânzării vor fi scutite de impozit, potrivit unui proiect de lege inițiat de un senator PSD.

Clădirile ridicate de dezvoltatorii imobiliari cu scopul de a fi vândute ar putea fi scutite de la plata impozitului, potrivit unei propuneri legislative a senatorului PSD Şerban Nicolae, adoptată marți de plenul Senatului, relatează news.ro.

Potrivit acestui proiect, dezvoltatorii imobiliari vor fi scutiţi de plata impozitului/taxei pe clădiri, pentru clădirile construcţie nouă. Scutirea ar urma să se apșlice de la momentul finalizării construcţiei până la data valorificării acesteia prin vânzare sau cedarea folosinţei.

Proiectul de lege pentru completarea Codului Fiscal a fost adoptat în plen cu 50 de voturi ”pentru” şi 12 abţineri. Acesta are ca obiect de reglementare extinderea scutirilor de la plata impozitului/taxei pe clădiri, cu o nouă categorie de clădiri, respectiv ”clădirile, construcţie nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, exlusiv în scopul comercializării”.

Scutirea s-ar putea aplica de la momentul finalizării construcţiei până aceasta va fi valorificată prin vânzare sau cedarea folosinţei.

Senatorul Şerban Nicolae, inițiatorul propunerii legislative, arată în expunerea de motive că dezvoltatorul imobiliar construieşte cu forţe proprii, în cadrul şi potrivit obiectului de activitate – ca o activitate de producţie – o clădire, obţinând un produs finit destinat ulterior comercializării, ca marfă.

Nicolae scrie în expunere că, ”în prezent, potrivit legii, după finalizarea construcţiei şi obţinerea produsului finit, constructorul este obligat să înregistreze imobilul edificat la compartimentul de impozite şi taxe locale, în vederea impozitării”, și că ”similitudinea dintre producătorul de imobile construite şi producătorul de mijloace de transport este, practic, perfectă”.

”Diferenţa, potrivit cadului legal actual, este dată de faptul că impozitarea, în cazul mijloacelor de transport, se face doar după prima înregistrare/înmatriculare, în timp ce, în cazul imobilelor construite, înregistrarea şi impozitarea se realizează obligatoriu de la data finalizării construcţiei, chiar dacă nu sunt comercializate, iar utilizarea acestora nu a început”, se mai precizează în expunerea de motive.

Executivul nu a susţinut inițiativa senatorului PSD, fiind de părere că ”prevederea impusă este lipsită de precizie şi claritate”. Mai mult, potrivit reprezentanților Guvernului, prin acest proiect de lege este afectat bugetul autorităţilor locale, deoarece iniţiatorul nu a menţionat sursa de acoperire a acestor minusuri la bugetul local.

Proiectul de lege va fi trimis la Camera Deputaţilor, for decizional în acest tip de lege.