Home » Știri » DNA: sunt îndeplinite condiţiile pentru arestarea lui Sebastian Ghiţă

DNA: sunt îndeplinite condiţiile pentru arestarea lui Sebastian Ghiţă

Sebastian Rotaru / 05.01.2017, 14:01
DNA: sunt îndeplinite condiţiile pentru arestarea lui Sebastian Ghiţă

Procurorul DNA a cerut, joi, instanţei supreme înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă în lipsă pentru Sebastian Ghiţă, arătând că sunt îndeplinite toate condiţiile, a dovedit rea-credinţă, nu s-a prezentat în faţa instanţie.

DNA mai spune că Sebastian Ghiță și-a premeditat fuga şi se sustrage de la judecată. Avocatul lui Ghiţă a spus că DNA trebuie să demonstreze că fostul deputat a dat dovadă de rea-crediţă când nu s-a prezentat la Poliţie şi la ICCJ, iar în prezent nu sunt date că a plecat din ţară, motiv pentru nu ar fi îndeplinite condiţiile pentru a se dispune arestarea preventivă. Cei trei judecători din complet urmează să ia o decizie în acest caz, informează news.ro.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la şedinţa de judecată a arătat că Sebastian Ghiţă a încălcat controlul judiciar pe cauţiune, pentru că nu s-a prezentat, de două ori la rând, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova.

Magistratul a precizat că în cazul lui Ghiţă s-a luat măsura controlului judiciar în martie 2016, iar aceasta a fost menţinută ultima dată în 16 decembrie, în dosarul în care sunt vizate opt infracţiuni. Acesta a solicitat instanţei să ţină cont în luarea deciziei de modalitatea de săvârşire a faptelor şi de calitatea pe care o avea Ghiţă atunci.

“Vă rog să aveţi în vedere contextul, acesta era deputat în Parlament, calitate pierdută ulterior. Acesta a fost si motivul pentru care inculpatul nu a fost arestat, aşa cum au fost ceilalţi inculpaţi din dosar”, a adăugat procurorul, menţionând că Parlamentul nu a dat aviz favorabil pentru a se solicita arestarea preventivă în cursul urmăririi penale.

În ceea ce priveşte împrejurările concrete ale cauzei, procurorul a solicitat instanţei să aibă în vedere conduita generală de rea-credinţă a lui Sebastian Ghiţă, care nu s-a prezentat nici în faţa instanţei, şi-a premeditat fuga din ţară, pentru a se sustrage de la judecată şi a împiedica bunul mers al procesului.

Avocatul lui Sebastian Ghiţă a spus că este adevărat că acesta nu s-a prezentat de două ori la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova, dar neprezentarea fostului deputat la IPJ Prahova nu suplineşte necesitatea dovedirii relei-credinţe. El a precizat că s-a vorbit şi despre mandatul de aducere emis în dosarul de la DNA Ploieşti, însă acolo Sebastian Ghiţă nu avea nicio obligaţie, deci nu poate fi avut în vedere acel dosar.

În ce priveşte neprezentarea lui Sebastian Ghiţă la instanţa supremă în 27 decembrie, avocatul a spus că nu există nicio dovadă că acesta a fost înştiinţat despre acel termen. Mai mult, din informaţiile comunicate de Poliţia Română rezultă că nu există date că Sebastian Ghiţă a părăsit ţara.

“Se face afirmaţia că se sustrage. Şi eu pot spune că a murit, că are o infirmitate care îl împiedică să vină. Şi eu pot face afirmaţii, însă nu pot dovedi. Nici DNA nu poate dovedi reaua-credinţă. Eu cred că acest moment procesual nu este momentul admiterii cererile, nu sunt îndeplinite condiţiile”, a mai spus avocatul lui Ghiţă.

Cei trei judecători din complet – Maricela Cobzariu, Daniel Grădinaru şi Cristina Rotaru Radu – au rămas în pronunţare, urmând să decidă dacă îi înlocuiesc lui Sebastian Ghiţă controlul judiciar pe cauţiune cu arestul preventiv în lipsă.

Decizia nu va fi definitivă şi va putea fi contrstată la Completul de cinci judecători de la instanţa supremă.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă este căutat din 21 decembrie 2016, după ce a fost chemat la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România, şi nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.