Home » Știri » Alegeri Republica Moldova: Dodon nu vrea istoria României în programa școlară

Alegeri Republica Moldova: Dodon nu vrea istoria României în programa școlară

Octavian Palade / 11.11.2016, 09:00
Alegeri Republica Moldova: Dodon nu vrea istoria României în programa școlară

Candidatul socialist Igor Dodon spune că va insista ca istoria României să fie scoasă din programa şcolară şi înlocuită cu istoria Republicii Moldova.

Igor Dodon, candidatul din partea socialiștilor la funcția de președinte al Republicii Moldova, a declarat, în timpul unei dezbateri televizate, că va insista ca istoria României să fie scoasă din programa şcolară şi înlocuită cu istoria Republicii Moldova.

„Eu voi insista ca istoria Moldovei să revină în şcoli. Copiii noştri trebuie să cunoască adevărul istoric. Sunt multe lucruri în istoria românilor care nu corespund realităţii. Eu mă bazez pe Constituţie, iar în ea scrie limba moldoveneacă”, a afirmat candidatul socialist.

Candidata proeuropenă Maia Sandu i-a dat imediat replica: „Vai de noi dacă ajunge Igor Dodon să ne scrie istoria. El se va ocupa de istorie şi nu va avea timp să lupte cu oligarhii, de pensii, de corupţie, de economie, prioritatea lui este să scrii manuale de istorie. De acest lucru trebuie să se ocupe oamenii de ştiinţă. Politicienii nu trebuie să se amestece în asta, sau poate mâine, poimâine ne vom trezi că politicul dictează cum să fie scrisă în manuale biografia domnului Dodon?”

În urmă cu câteva zile, tot într-o dezbatere televizată, liderul socialiștilor a promis că, în calitate de preşedinte, va anula examenul de bacalaureat.

„Examenul de bacalaureat trebuie scos. Eu promit că voi scoate acest examen. Toţi elevii trebuie să termine liceul. Să susţină bacalaureatul doar cei care vor să plece peste hotare”, a afirmat Igor Dodon.

Promisiunile candidatului socialist vin după ce acesta a lansat un nou atac la adresa rivalei sale proeuropene, susţinând că Maia Sandu se face vinovată de sinuciderea a 400 de elevi în perioada în care a condus ministerul Educaţiei.

Igor Dodon şi Maia Sandu participă la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, ce va avea loc duminică.