Home » Știri » Donald Trump a devenit, oficial, al 45-lea președinte al SUA [LIVE VIDEO/ LIVE TEXT]

Donald Trump a devenit, oficial, al 45-lea președinte al SUA [LIVE VIDEO/ LIVE TEXT]

Sebastian Rotaru / 20.01.2017, 18:25
Donald Trump a devenit, oficial, al 45-lea președinte al SUA [LIVE VIDEO/ LIVE TEXT]

Vineri, la ora 19:00 – ora României, Donald Trump va depune jurământul de investire și va deveni al 45-lea președinte al Statelor Unite. Acesta va ține un discurs în fata Capitoliului american, chiar înainte să conducă parada către Casa Alba.  

Mai jos puteți urmări, în direct, desfășurarea ceremoniei de investire a lui Donald Tump.

UPDATE 19:02 – Donald Trump este, oficial, președinte al SUA, iar acum își spune discursul.

UPDATE 19:00 – Donald Trump, al 45-lea președinte al Statelor Unite, depune în acest moment jurământul.

UPDATE 18:54 – Vicrepreședintele Mike Pence depune jurământul.

UPDATE 18:34 – Ceremonia de depunere a jurământului, de la Washington D.C., a început oficial.

UPDATE 18:29 – Vicepreședintele Mike Pence a ajuns în Capitoliu și va depune jurământul. Acesta are 35 de cuvinte care trebuie spuse fără vreo greșeală, potrivit Constituției, iar daca aceste sunt greșite, jurământul trebuie reluat.

UPDATE 18:07 – Protestatarii care nu-l vor pe Trump la Casa Alba i-au blocat pe susținătorii acestuia să ajungă la ceremonie, creând un zid uman și strigând „Trump, ai vrut un zid, ai un zid”.

UPDATE 18:03 – Familia Trump și Familia Obama au ajuns la Capitoliu.

UPDATE 17:53 – Hillary și Bill Clinton au sosit la Capitoliu.

UPDATE 17:50 – Michelle Obama și Melania Trump s-au urcat într-o limuzină, urmate de Joe Biden, vicepreședintele SUA, și Mike Pence, viitorul vicepreședinte din conducerea Trump. Donald Trump și Barak Obama s-au urcat și ei într-o limuzină.

UPDATE 17:47 – Membrii Curții Supreme au ajuns la Capitoliu.

UPDATE 17:44 – Pe pagina de Twitter a Casei Albe a fost postat ultimul Tweet.

„Da, putem! Da, am facut-o! Mulțumesc pentru că ați făcut parte din ultimii opt ani.

UPDATE 17:37 – Candidatul democrat la președenția SUA, Bernie Sander, a sosit la Capitoliu.

UPDATE 17:31 – Donald Trump și Barack Obama, împreună cu soțiile lor, sunt pe cale să plece de la Casa Albă și se vor îndrepta spre Capitoliu.

UPDATE 17:18 – Oficialii încep să sosească la Capitoliu, iar puțin peste o oră, Donald Trump va depune jurământul.

UPDATE 16:51 – George și Laura Bush au ajuns la Capitoliu. Fostul președinte Bush nu a vrut să spună nimic despre Donald Trump, dar, întrebat de starea de sănătate a tatălui său, grav bolnav, acesta a spus că totul este în regulă.

UPDATE 16:43 – Barack Obama și Michelle Obama i-au primit pe Donald și Melania Trump la Casa Albă.

UPDATE 16:32 – Donald Trump și soția sa au părăsit biserica St. John și se îndreaptă spre Casa Albă, unde cuplul Obama îi va întâmpina. Trump nu a dorit să facă nicio declarație, dar a salutat mulțimea și a șoptit un „Mulțumesc” subtil.

UPDATE 16:28 – Obama a plecat pentru ultima dată de la Biroul Oval și a mulțumit poporului american, fără să facă alte declarații.

UPDATE 16:26 – Donald Trump este pe cale să plece de la biserica St. John și se va îndrepta spre Casa Albă.

UPDATE 16:01 – Barack Obama a postat un Tweet în care anunță că și-a lansat un site, iar americanii își pot spune gândurile.

„În timp ce privim înainte, vrem ca primii nosștri pași să reflecte ceea ce contează cel mai mult pentru voi (n.red – americanii). Împărtășiți-vă gândurile cu mine pe Obama.org.”
https://twitter.com/POTUS/status/822446334787600385

UPDATE 15:43 – Protestele îngreunează pregătirile de depunere a jurământului, relatează presa americană.

UPDATE 15:34 – Donald Trump și Melanie Trump au ajuns le biserica St. John.

UPDATE 15:29 – Cravata pe care o va purta Donald Trump la inaugurare sunt făcute în China. Acest lucru este ironizat de către Adam Boulton de la Sunday Times.

UPDATE 15:00 – Donald Trump a postat primul Tweet în ziua în care va fi investit ca președinte al SUA.  “Totul incepe azi. Ne vedem la 11.00 pentru depunerea juramantului. Actiunea continua – Incepe munca”.

UPDATE 14:50 – În jur de 900.000 de oameni sunt aşteptaţi în capitala Statelor Unite, pentru ceremonia de învestire, mai puţin de jumătatate faţă de numărul celor care au asistat la învestirea lui Barack Obama pentru primul mandat, potrivit News.ro.

UPDATE 14:31 – Mai mulți lideri ai partidelor de extremă dreaptă din Europa, printre care Nigel Farage, fostul lider al Ukip și Marine Le Pen, liderul Frontului Național din franța, abia așteaptă „noa era Trump”, potrivit HotNews.

Donald Trump a ajuns, joi, cu avionul la Washington, unde urmează să fie învestit, vineri, ca al 45-lea președinte al SUA, într-o ceremonie transmisă în direct de canalele de televiziune americane, transmite AFP.

Donald Trump este îmbrăcat într-un costum sobru și cu cravată albastră.  A coborât din avion însoțit de soția sa Melania și de fiul lor Barron.

Avionul a aterizat la baza militară Andrews, unde este staționat și avionul prezidențial Air Force One, relatează Agerpres.

Zeci de mii de polițiști au fost scoși pe stradă in Washigton, vineri, și au fost instalate bariere pe mai mulți kilometri. Autoritățile se pregătesc pentru sutele de mii de persoane care vor celebra sau protesta față de inaugurarea noului președinte al SUA, Donald Trump.

La 70 de ani, fără experiență politică, diplomatică sau militară, mogulul imobiliar este gata să preia frâiele celei mai mari puterii mondiale. Totuși, aliații SUA sunt foarte îngrijorați, deoarece Donald Trump i-a atacat fără întrerupere prin declarații și contradicții.

Ieri noapte, Donald Trump s-a aflat la Blair House, reședința rezervată pentru oaspeții de seamă. Aceasta se află în fața Casei Albe. Donald Trump si soția sa, Melania Trump, vor lua parte, la ora 15:30, ora Romaniei, la un serviciu religios privat la biserica episcopală St. John, aflată în apropierea casei de oaspeți.

Ziua de vineri, 20 ianuarie, începe cu un mic dejun la casa de oaspeți a președintelui, unde familia Trump își invită câțiva apropiați. La 15:30, ora României, iar apoi va participa la o ceremonie religioasă împreună cu soția sa, potrivit The New York Times.

După ceremonia religioasă, Donald Trump și soția sa vor servi ceaiul cu Barack si Michelle Obama, înainte de a merge împreuna spre Capitoliu. Va fi unul dintre cele mai urmărite momente ale zilei. Cele două familii vor merge împreuna cu o limuzină de la Casa Alba la Capitoliu.