Home » Știri » Donald Trump este noul președinte al SUA. Era Trump a început

Donald Trump este noul președinte al SUA. Era Trump a început

Sebastian Rotaru / 20.01.2017, 20:23
Donald Trump este noul președinte al SUA. Era Trump a început

Donald Trump, probabil cel mai rostit nume de pe planetă la ora actuală, a devenit cel de-al 45-lea președinte al SUA și a dat startul unei noi epoci a lumii libere. Statele Unite sunt, de astăzi, sub conducerea unui miliardar fără experiență politică, diplomatică sau militară.

20 ianuarie a intrat în istoria Americii, dar și în istoria lumii. Această zi nu este una specială doar pentru americani și America, ci pentru întreaga lume. Narcisistul, showman-ul și durul de Donald Trump a depus jurământul din Capitoliu, i-a mulțumit lui Obama pentru predarea ștachetei și s-a urcat la cârma celei mai mari și mai libere națiuni.

„Obama si Michelle au fost extraordinari. Nu este vorba doar despre un transfer de putere de la o administrație la alta, de la un partid la altul, ci de la Washington spre voi. Vă dăm puterea înapoi, dumneavoastră, poporului.”  Așa și-a început Donald Trump discursul de învestire. În această seară am văzut un Trump foarte calm și mai puțin acid în vorbe, vizibil emoționat și foarte convins în tot ceea ce a spus. Poate mai convins decât niciodată. Era Trump a început cu un președinte  mai serios decat în oricare altă zi de când a câștigat alegerile.

Evident, acesta a avut un discurs care nu diferă de restul declarațiilor lui și a subliniat puternic, pentru a mia oară, faptul că terorismul trebuie eradicat și că trebuie ca tot ceea ce este american să fie cumpărat și angajat. „Vom aduce locuri de muncă și vom reconstitui granițele, bogăția și visele.” Prin această frază a accentuat, din nou, faptul că este un luptător vehement împotriva migrației și al minorităților.

20 ianuarie, ziua în care totul se schimbă acum, aici, acolo, peste tot în lume. Ziua în care liderii mișcărilor de extremă dreaptă au câștigat un aliat de încredere. Liderul Frontului Național din Franța, Marine Le Pen, și fostul lider Ukip din Marea Britanie, Nigel Farage, au salutat sosirea magnatului Donald Trump la Casa Albă. America pe primul loc, restul… vedem noi, ar zice Trump.

Din pricina discursului său anti-migrație – care i-a și adus victoria – Trump a reușit să câștige simpatia oamenilor care s-au săturat de promisiuni democratice și de acțiuni nefondate. Tocmai aici este lucrul cel mai interesant la Trump: pe toată durata campaniei, presa americană i-a pus bețe în roate, l-a catalogat drept nebun, țicnit și un om care nu știe ce vrea. Asta l-a ajutat să câștige. Asta l-a ajutat ca, astăzi, să fie cel mai puternic om de pe planetă. S-a concentrat fix pe ceea ce-l interesa, a ignorat total atacurile și știrile denigratoare și s-a dus direct înspre ce voia – Biroul Oval.

A dat de înșeles de multe ori că este un prieten bun al Rusiei și al Chinei și că vrea să construiască cu aceștia o lume perfectă. Nu știm ce vrea să spună el prin „lume perfectă”, dar până acum n-a făcut nimic bun sau rău. Abia de astăzi începe adevărata distracție. Vicepreședintele Mike Pence, un creștin și un conservator convins este cel care va sta în dreapta lui Trump și ar putea fi văzut ca un sfătuitor pentru el. Fost Guvernator în Indiana, Mike Pence este un prieten bun al liderului de la Kremilin, Vladimir Putin, din pricina afacerilor cu petrolul ale acestuia. Asta ar putea face ca relațiile ruso-americane să devină și mai bune.

Donald Trump se hrănește cu energia publicului, are un temperament de războinic și s-ar putea să îi unească pe americani. Omul spontan și omul care face lucrurile empiric. Este foarte clar că, datorită afacerilor, a călătorit în toată lumea și a văzut tot ce era de văzut. A văzut cum arată o țară bogată și, sigur, cum arată una săracă.

Un lucru este cert. Donald Trump este președintele celui mai puternic stat. A fost votat, iar fapta este deja consumată, așa că ne rămâne ca noi să ne adaptăm și să acceptăm faptul că el este cel mai puternic și important om din lume în acest moment. Iar ambiția și tupeul său de afacerist se vor revărsa deplin și în noul său rol.

Aici puteți urmări cele mai importante evenimente dinainte de investirea lui Trump.