Home » Știri » Dragoș Tudorache: ”E păcat că nu am învățat din lecția dată de inundații”

Dragoș Tudorache: ”E păcat că nu am învățat din lecția dată de inundații”

George Stanciu / 17.10.2016, 14:50
Dragoș Tudorache: ”E păcat că nu am învățat din lecția dată de inundații”

Dragoș Tudorache, Ministrul Afacerilor Interne, a discutat despre modul în care se desfășoară intervenția în zonele afectate de inundații din Galaţi, afirmând că aceeași zonă a fost inundată și 2013, când nouă oameni și-au pierdut viața. Autoritățiile locale au emis, însă, autorizaţii de construcţie pe aceleași amplasamente, iar ministrul este de părere că „e foarte important să învăţăm din această lecţie. E păcat că nu am învăţat-o în 2013”.

„Este important de precizat faptul că ne referim la aceeaşi zonă în care şi în 2013 au fost inundaţii asemănătoare, atunci, cu efecte tragice; au murit oameni în acel moment. Acum nu au fost victime omeneşti, este foarte important să subliniem acest lucru”, a afirmat, luni, Dragoș Tudorache.

Ministrul Afacerilor Interne mai adaugă: „Fac o referire la inundaţiile din 2013: am constatat, acum, în investigaţiile pe care le-am făcut de miercuri până astăzi că, în mare parte, casele afectate acum de inundaţii au fost construite pe aceleaşi amplasamente ca cele afectate acum trei ani. Asta în ciuda recomandărilor foarte clare făcute la acel moment către primăria locală să nu se mai emită autorizaţii în acele amplasamente tocmai pentru că exista pericolul unor astfel de inundaţii. Este foarte important ca şi autorităţile locale să îşi înţeleagă responsabilităţile pe care le au în astfel de situaţii. Altfel, riscăm ca de fiecare dată când se produc astfel de fenomene meteorologice să ne aflăm în faţa unor riscuri asemănătoare”.

Ministrul a criticat faptul că, din cauza unor decizii greșite ale autorităților locale, oamenii investesc bani pe care apoi îi pierd, iar statul, la rândul său, suportă o parte din cheltuielile aferente, „iar la câţiva ani o luăm de la capăt. (…) E foarte important să învăţăm din această lecţie. E păcat că nu am învăţat-o în 2013”, concluzionează Dragoș Tudorache, citat de news.ro.

 

De când au fost emise primele avertizări cu privire la viitoarele precipitații abundente, efectivele MAI au intervenit în 143 de localităţi din 14 judeţe, sprijinind autoritățile locale pentru a limita cât mai mult din pagubele produse de fenomenele meteo extreme.

Județul Galați a avut cel mai mult de suferit, 1.270 de persoane din Cuza Vodă, Pechea, Slobozia Conachi și Schela fiind evacuate preventiv. Majoritatea acestor persoane, peste 600, sunt din localitatea Slobozia Conachi.

Sursă imagine: www.hotnews.ro