Home » Știri » Erdogan se așteaptă la relații mai bune cu SUA, după ce Donald Trump va fi investit

Erdogan se așteaptă la relații mai bune cu SUA, după ce Donald Trump va fi investit

Sebastian Rotaru / 09.01.2017, 17:03
Erdogan se așteaptă la relații mai bune cu SUA, după ce Donald Trump va fi investit

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, luni după-amiază, că se aşteaptă la îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale dintre Washington şi Ankara după învestirea administraţiei lui Donald Trump.

De asemenea, liderul turc a explicat că partenerii NATO ar urma să găsească cu mai multă uşurinţă un consens cu privire la problemele regionale sub conducerea miliardarului republican, transmite Reuters, citată de news.ro.

Relaţiile bilaterale turco-americane au fost puternic erodate de lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie, precum şi de întârzierea extrădării clericului Fethullah Gulen, acuzat că a orchestrat puciul împotriva preşedintelui Erdogan.

Însă, Fethullah Gulen dezminte orice implicare în lovitura de stat eşuată de la Ankara şi Istanbul.

”Eu cred că vom accelera dialogul arunci când administraţia este preluată de Trump. Cred că vom ajunge şi la un consens cu privire la problemele regionare cu Trump”, a declarat Erdogan la întrunirea anuală a ambasadorilor turci de la Ankara.

Între timp, ministerul de Externe a explicat că liderii turci au două mari aşteptări de la administraţia republicană, care odată împlinite ar duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Ankara şi Washington.

”Noi sperăm că noua administraţie a preşedintelui-ales Donald Trump nu va continua greşelile comise de Barack Obama. Avem două mari aşteptări. În primul rând extrădarea cât mai rapidă a liderului Organizaţiei Teroriste a lui Fethullah Gulen. În al doilea rând, încheierea cooperăriii militare cu kurzii de la YPG, care reprezintă o grupare asociată PKK”, a declarat ministrul Mevlut Cavusoglu.