Home » Știri » Eșec al licitației pentru titluri de stat pe 5 ani: Ministerul Finanțelor a refuzat toate ofertele

Eșec al licitației pentru titluri de stat pe 5 ani: Ministerul Finanțelor a refuzat toate ofertele

George Stanciu / 21.11.2016, 16:09
Eșec al licitației pentru titluri de stat pe 5 ani: Ministerul Finanțelor a refuzat toate ofertele

Ministerul Finanțelor a suferit încă un eşec luni, în tentativa de a plasa titluri de stat de 500 de milioane de lei scadente în 10 noiembrie 2021, respingând toate ofertele propuse din cauza dobânzilor mari cerute de către bănci, arată datele publicate de BNR.

Opt bănci au participat la licitaţie și au oferit 554,25 milioane lei, peste suma anunţată a licitaţiei, de 500 milioane lei, dar au cerut dobânzi prea mari pentru aceste titluri de stat, oferite de către Ministerul Finanțelor.

La licitaţia precedentă pentru aceeaşi emisiune pe 5 ani, ce a avut loc în 20 octombrie, Ministerul Finanţelor a reuşit să vândă obligaţiuni în valoare de 500 milioane lei la o dobândă în urcare, de 2,14%.

În urma licitației de luna trecută, randamentul maxim oferit de către stat a fost de 2,15%, iar cel mediu – de 2,14% pe an. Obligaţiunile statului au o rată a cuponului de 2,5%.

Ministerul Finanţelor un alt eșec în urmă cu o săptămână, când a încercat să plaseze titluri de stat de 200 de milioane de lei scadente în 24 septembrie 2031, considerată un test pentru maturităţi atât de lungi. Statul a respins atunci toate ofertele, pe fondul cererii scăzute şi a dobânzilor mari cerute de către bănci, arată news.ro.

În noiembrie, Ministerul Finanţelor are de gând să împrumute de la bănci 3 miliarde lei prin intermediul licitațiilor obişnuite de titluri de stat, la care s-ar putea adăuga 300 milioane lei prin licitaţii suplimentare, sumele fiind semnificativ mai mici faţă de cele programate în lunile anterioare.

Pentru acest an, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.