Home » Știri » Eticheta energetică 2021. Ce schimbări apar, anul acesta, și ce trebuie să știi înainte de a achiziționa produse electrocasnice

Eticheta energetică 2021. Ce schimbări apar, anul acesta, și ce trebuie să știi înainte de a achiziționa produse electrocasnice

Alexandru Cazacu / 25.02.2021, 16:14
Eticheta energetică 2021. Ce schimbări apar, anul acesta, și ce trebuie să știi înainte de a achiziționa produse electrocasnice

Etichetele energetice vor fi schimbate anul acesta. Noile etichete dezvoltate de către Comisia Europeană urmează să le înlocuiască pe cele vechi începând cu data de 1 martie. Așadar cei care vor să achiziționeze produse electrocasnice trebuie să știe ce se schimbă și la ce trebuie să se uite pe noua etichetă energetică.

Eticheta energetică 2021. Ce schimbări apar, anul acesta

De obicei, înainte să achiziționăm un aparat electrocasnic este recomandat să fim atenți la eticheta energetică a produsului, deoarece acesta ne arată informații despre eficiența energetică aparat. Începând cu data de 1 martie, aceste produse vor avea eticheta nouă, în care clasele de energie nu vor mai fi de la A+++ la D, ci de la A la G.

Totodată, criteriile energetice de pe noua etichetă vor fi mai stricte. Așadar, toate produsele de pe piață vor avea o clasă energetică mai mică. Cu toate acestea, nu înseamnă că un produs va fi mai puțin eficient, potrivit specialiștilor. Mai precis, noua etichetă a Comisiei Europene a fost introdusă pentru a se face diferența dintre produsele electrocasnice. Astfel, în funcție de nivelul de eficiență acestora li se va atribui un grad pe scara etichetei energetice.

Pe vechea etichetă, pentru unele categorii de produse din clasa ”A” nu mai era suficient pentru a descrie cele mai eficiente produse energetice, astfel încât clasele A +, A ++ si A +++ trebuiau adăugate la sistemul de clasificare. Totodată, clasele inferioare E, F și G pentru unele categorii de produse au fost scoase treptat din cauza cerințelor de proiectare ecologică sau au devenit atât de rare încât nu mai era necesară folosirea lor.

Etichetele energetice fără semnul plus

Noile etichetele energetice au clasificări de la A la G. În acest nou sistem vor fi clasificate următoarele grupe de produse: frigiderele, mașinile de spălat, mașinile de spălat vase și televizoarele, care trebuie să poarte noua etichetă începând de la 1 martie 2021. Alte grupe de produse precum becurile și lămpile vor trebui să poarte această etichetă începând cu 1 septembrie 2021.

Produsele electrocasnice din clasa A sunt cele care consumă cea mai puțină energie electrică, acesta fiind și motivul pentru care sunt și cele mai eficiente din punct de vedere energetic. Pe de altă parte, în cazul electrocasnicelor din clasa G, consumul de energie este cel mai ridicat.

Ce schimbări apar pe noua etichetă energetică
Ce schimbări apar pe noua etichetă energetică

Normele Uniunii Europene cu privire la etichetarea energetică se aplică unor ”produse cu impact energetic”, adică unele aparate electrocasnice care afectează consumul de energie în timpul utilizării. Însă, aceste norme nu se aplică aparatelor second-hand sau vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane sau bunuri.

De ce este importantă eticheta energetică

De ce este importantă această etichetă pentru consumatori? Ei bine, eticheta energetică indică gradul de eficiență energetică a unui aparat electrocasnic. Așadar, dacă cumpărăm astfel de produse cu o clasă mai economică, putem face economie la energia electrică, dar putem ajuta și mediul înconjurător.

Acesta este unul dintre cele mai eficiente și esențiale moduri prin care Uniunea Europeană se îndepărtează de combustibilii fosili și poate scăpa de emisiile de dioxid de carbon până în anul 2050.