Home » Life & Style » Rabla electrocasnice 2020. Ce condiții trebuie să îndeplinească și câți bani pot primi românii care vor electrocasnice noi

Rabla electrocasnice 2020. Ce condiții trebuie să îndeplinească și câți bani pot primi românii care vor electrocasnice noi

Manolică Anca / 08.12.2020, 17:55
Rabla electrocasnice 2020. Ce condiții trebuie să îndeplinească și câți bani pot primi românii care vor electrocasnice noi

Programul Rabla electrocasnice 2020 este pe cale să înceapă. Ei bine, începând cu 15 decembrie 2020 se dă start programului ce permite solicitarea de bani de la stat pentru înlocuirea aparaturii electrocasnice vechi. Ce condiții trebuie să îndeplinească și câți bani pot primi românii care vor dori să se înscrie în programul Rabla electrocasnice 2020.

Rabla electrocasnice 2020

Deși la sfârșitul lunii noiembrie circulau anumite zvonuri cum că lansarea programului Rabla electrocasnice 2020 ar putea fi amânat, iată că Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a dezmințit acest lucru, prin intermediul unui comunicat de presă, Așadar, înscrierea persoanelor fizice în program va demara în data de 15 decembrie 2020, conform datei stabilite de la bun început.

Zvonul amânării demarării programului a apărut în contextul în care înscrierea comercianților în Rabla pentru electrocasnice 2020 se poate face până la sfârșitul anului. De aceea, AFM a transmis că „sesiunea de înscriere în vederea validării comercianților, care se desfășoară în perioada 03–31 decembrie 2020, nu conduce la amânarea pentru anul viitor a participării persoanelor fizice în Programul Rabla pentru Electrocasnice”.
Programul Rabla pentru electrocasnice 2020 demarează începând cu 15 decembrie 2020
Programul Rabla pentru electrocasnice 2020 demarează începând cu 15 decembrie 2020

Ce condiții trebuie să îndeplinească primi românii care vor electrocasnice noi

Va putea beneficia de banii de la stat persoana care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:

  • este persoană fizică cu domiciliul în România;
  • nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local;
  • are vârsta de minimum 18 ani împliniți în momentul solicitarii banilor;
  • este posesor al unui/unei buletin/cărți de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
  • se obligă să predea, în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent;
  • își dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate.

Rabla electrocasnice 2020. Câți bani vor primi românii care vor electrocasnice noi

În ordine descrescătoare, sumele care vor putea fi cerute sunt:

  • 500 de lei – pentru laptopuri
  • 400 de lei – pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++, aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++, televizoare cu eficiență energetică cel puțin A și uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 300 de lei – pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++ și tablete;
  • 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Cum se cer banii – Cei interesați pot cere sumele de mai sus online, prin intermediul unei aplicații informatice, ce va fi în curând pusă la dispoziție de AFM.

Cum se primesc banii – Banii ceruți vor fi primiți sub formă de voucher electronic, ce va putea fi folosit în oricare magazin înscris în program.

Se poate beneficia doar de un singur voucher? – Cei interesați de programul Rabla electrocasnice 2020 pot solicita și primi mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie de electrocasnice. Adică se pot obține, de exemplu, trei vouchere: unul pentru televizoare, unul pentru mașini de spălat și unul pentru aspiratoare.

Se poate folosi un voucher pentru a acoperi integral valoarea unui produs electric? – Acest lucru nu este posibil. Ghidul programului stabilește că finanțarea de la stat nu poate depăși 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, adică beneficiarul trebuie să contribuie cu cel puțin jumătate din preț.

În ce magazine se pot folosi voucherele obținute –  Voucherele se pot folosit atât în magazinele clasice, cât și în cele online, dacă ele sunt înscrise în programul Rabla pentru electrocasnice 2020.

Până când se vor putea folosi banii – Voucherul este valabil, potrivit ghidului de finanțare a programului, cuprins în Ordinul Ministerului Mediului nr. 2.089/2020, timp de 15 zile de la data publicării listei beneficiarilor.

Programul Rabla pentru electrocasnice 2020 demarează începând cu 15 decembrie 2020
Programul Rabla pentru electrocasnice 2020 demarează începând cu 15 decembrie 2020

Cum se va face înscrierea în program

Pentru a putea cere banii de la stat, cei interesați trebuie să își creeze un cont de utilizator în aplicația AFM (pe baza adresei de e-mail) și, ulterior, să transmită următoarele date:

  • datele de identificare (nume, prenume, localitate, județ și CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia;
  • număr de telefon mobil valid;
  • declarația pe propria răspundere potrivit căreia nu înregistrează obligații de plată restante la bugetul de stat şi bugetul local;
  • acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informațiilor furnizate;
  • tipul de aparat electric care se achiziționează, precum şi declarația pe propria răspundere prin care se obligă să predea unul uzat, în momentul achiziționării.

EtapeBanii primiți de la stat se vor putea folosi urmând trei pași: înscrierea online, primirea voucherului electronic și cumpărarea, dintr-un magazin acceptat în program, a unui electrocasnic nou, cu condiția predării unuia uzat.

Ce electrocasnice vechi trebuie date la schimb – De principiu, trebuie predate electrocasnice uzate din aceeași categorie cu cea din care face parte produsul ce urmează să fie cumpărat, respectiv categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, categoria aparate de aer condiționat/aparate de aer condiționat portabile, categoria mașini de spălat vase, categoria mașini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe, categoria aspiratoare și categoria televizoare.

Totuși, există două excepții, respectiv pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate și alte aparate vechi din restul listei de mai sus. Iar, în cazul cumpărării de laptopuri sau tablete, se vor preda calculatoare personale (desktop), compuse din unitate centrală, monitor, tastatură și mouse.

Ce înseamnă, de fapt, „aparat electrocasnic uzat” – Ghidul de finanțare nu stabilește caracteristici clare ale acestora, adică dacă trebuie să fie sau nu funcționale, așa că, teoretic, pot fi predate toate electrocasnicele folosite, indiferent cât timp, dintr-o gospodărie.