Home » Știri » Știri economice » Angajații care pierd bani dacă lucrează de acasă. Cine se află în această situație

Angajații care pierd bani dacă lucrează de acasă. Cine se află în această situație

Manolică Anca / 10.11.2020, 13:12
Angajații care pierd bani dacă lucrează de acasă. Cine se află în această situație

Munca de acasă s-ar putea să nu mai fie chiar pe placul tuturor angajaților din România. Și asta pentru că, salariul unora dintre aceștia s-ar putea diminua în perioada următoare. Iată care sunt angajații care pierd bani dacă lucrează de acasă.

Angajații care pierd bani dacă lucrează de acasă

Munca de acasă poate avea multe avantaje, dar se pare că și unele dezavantaje. Astfel, salariații care lucrează în condiții de risc și primesc sporuri în acest sens, nu vor mai beneficia de ele în cazul în care sunt trimiși să lucreze de acasă. Bineînțeles, dacă activitatea de acasă nu va implica aceleași riscuri ca cele de la locul de muncă.

În acest sens a hotărât o instanță românescă, ce a fost sesizată acum câteva luni cu o cerere de chemare în judecată ce viza aceste aspecte. Nimic nu confirmă că această regulă se va aplica pentru toată lumea, însă sunt șanse foarte mari ca acest raționament să fie împărtășit și de alți judecători în cazul unor cereri asemănătoare.

„Sporul pentru condiții grele de muncă și sporul pentru condiții vătămătoare de muncă nu se cuvin necondiționat salariaților ci doar în măsura în care la locul de muncă sunt identificate condiții vătămătoare/grele în baza unor rapoarte de expertiză (…). Având în vedere această condiționare, în mod evident pentru perioada cât salariații (…) au desfășurat activitate la domiciliul acestora nu li se cuveneau sporurile pentru condiții grele și pentru condiții vătămătoare”, a reținut Tribunalul București în speța cu pricina.

Angajații care lucrează de acasă riscă să piardă sporurile de risc
Angajații care lucrează de acasă riscă să piardă sporurile de risc

Astfel, acesta este cazul unui salariat din domeniul bugetar, la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, care a fost trimis să lucreze de la domiciliu, instanța considerând că această tranziție nu mai implică și necesitatea acordării sporului pe care îl primea când se deplasa la sediul companiei.

Această decizie a fost luată în baza faptului că acordarea de sporuri se face după constatarea unor riscuri la care sunt expuși angajații la locurile de muncă. Și odată ce angajatul este trimis să lucreze de acasă, acesta nu mai este expus acelorași riscuri. De aceea, sporul nu se mai justifică în această situație.

Ce prevede Codul Muncii

Judecătorii au concluzionat asta chiar dacă, în Codul muncii, este prevăzut că „salariatul cu munca la domiciliu se bucură de toate drepturile recunoscute prin lege și prin contractele colective de muncă aplicabile salariaților al căror loc de muncă este la sediul angajatorului”.

Instanța a reținut că interpretarea acestei prevederi trebuie făcută prin raportare la dispozițiile legale care garantează drepturile precizate anterior. Astfel, sporul pentru condiții deosebite de muncă poate fi acordat doar atât timp cât sunt respectate condițiile pentru acordarea lui, stabilite în actul normativ ce îl prevede.

Cum munca de la domiciul este aplicată de tot mai multe firme, rămâne de văzut, în perioada ce urmează, dacă vor mai exista astfel de cererei și cum vor fi soluționate. Un lucru este cert, însă: dacă riscurile de la locul de muncă nu mai există, atât timp cât salariatul lucrează de acasă, atunci acest spor nu se va mai acorda, informează avocat.net.

Mai este important de precizat că, dacă munca este posibilă de la domiciliu, cu siguranță vor exista situații în care riscurile existente oricum vor subzista. Iar aici este vorba despre activitatea intelectuală are implică lucrul cu informații. Asta înseamnă că o bună parte din dezbaterile purtate de părțile aflate în litigiu vor viza natura riscului pentru care se acordă sporuri.

De asemenea, nu trebuie uitat nici că, în cazul litigiilor de muncă, sarcina probei îi revine angajatorului. Așadar, acesta va trebui să arate că situațiile pentru care se acordă sporul de risc nu mai subzistă în cazul în care munca este făcută de la domiciliu,.