Home » Știri » Câți europeni își mai țin banii în bănci

Câți europeni își mai țin banii în bănci

Octavian Palade / 21.11.2016, 13:19
Câți europeni își mai țin banii în bănci

Europenii continuă să îşi păstreze banii în conturi de economii, cu toate că dobânzile sunt la nivelul zero sau chiar negative.

Europenii își țin în continuare banii în conturi de economii, deși băncile centrale din Europa au adoptat ani de zile măsuri ample de stimulare și cu toate că dobânzile sunt la nivelul zero sau negative, arată un studiu realizat de cel mai mare colector de datorii din Europa, compania Intrum Justitia din Stockholm, informează Bloomberg, citat de news.ro.

”După criza financiară oamenii au simţit nevoia să îşi creeze o anumită siguranţă, chiar dacă au mijloace financiare restrânse. Motivul nu poate fi un câştig fantastic, aşa că trebuie să fie vorba despre siguranţă, să ai bani în bancă”, a precizat directorul general al Intrum Justitia, Mikael Ericson.

Aproximativ 69% din europeni îşi țin banii în conturi bancare, conform studiului European Consumer Payment Report, realizat prin intervievarea a circa 21.000 de oameni în 21 de ţări.

Cercetarea mai arată că 26% din europeni preferă să îşi păstreze surplusul de bani în numerar, iar alţi 16% în acţiuni.

Doar 14% din persoanele intervievate au declarat că apelează la fonduri de investiţii, 8% investesc în proprietăţi imobiliare şi 8% în obligaţiuni.

În Danemarca şi Suedia, unde dobânzile băncilor centrale sunt negative, aproape 80% din persoanele intervievate au spus că îşi păstrează banii în conturi bancare.

În Franţa, Marea Britnaie şi Olanda, procentajul este de peste 80%.

Majoritatea europenilor au probleme cu banii

Mai îngrijorător este faptul că şi după ani de zile de măsuri monetare de sprijin extraordinare, mulţi europeni se întreabă dacă le-ar fi fost mai bine dacă ar fi trăit în altă parte.

La nivelul Europei, 24% din cei chestionați au declarat că vor să se mute pentru a scăpa de problemele financiare din ţările lor.

Aproximativ 27%  au afirmat că uneori nu pot să îşi plătească datoriile. Dintre aceştia, 58% simt că nu au destui bani pentru o existenţă demnă.

În Marea Britanie, 29% din persoanele cu vârste între 18 şi 24 de ani au declarat că s-ar gândi să plece din ţară, ca reacţie posibilă la decizia țării de a ieşi din Uniunea Europeană, arată studiul Intrum Justitia. În urmă cu un an, doar 13% din tinerii britanici au spus că vor să plece.

Studiul scoate în evidență fragilitatea financiară a multor europeni, la aproape cinci ani de la criza datoriilor din regiune.

În ultimele 12 luni, aproximativ 44% din europeni nu au fost capabili să îşi plătească la timp cel puţin o factură, mai ales din cauza lipsei de bani. Cea mai gravă situaţie este în Grecia, unde 76% din familii nu reuşesc să achite la timp facturile.

Studiul a fost publicat în timp ce băncile centrale au epuizat instrumentele pentru noi măsuri de stimulare şi după ce anii de austeritate bugetară în Europa nu au produs rezultate notabile.

În Statele Unite, unde preşedintele ales Donlad Trump a promis creşterea investiţiilor prin facilităţi fiscale, direcţia dobânzilor este neclară. Accelerarea inflaţiei ca urmare a cheltuielilor mai mari ar duce la majorarea dobânzilor, însă un declin economic provocat de un război comercial la nivel internaţional ar avea un efect contrar.