Home » Știri » Un grup de fermieri a pulverizat lapte praf pe sediile Consiliului European [VIDEO]

Un grup de fermieri a pulverizat lapte praf pe sediile Consiliului European [VIDEO]

Sebastian Rotaru / 23.01.2017, 15:31
Un grup de fermieri a pulverizat lapte praf pe sediile Consiliului European [VIDEO]

Un grup de fermieri, membri ai Consiliului European al Laptelui (EMB), au pulverizat, luni, lapte praf pe clădirile Consiliului European de la Bruxelles.

Aceștia spun că au recurs la plan pentru a cere înfiinţarea unui sistem permanant de criză care să prevină apariţia susplusului de lapte praf pe piaţă, relatează portalul agriland.ie, citat de News.ro.

Protestul lor are loc exact când  miniştriii Agriculturii din UE se reunesc lunar în capitala belgiană.

Cei aproximativ 60 de manifestanţi, veniţi din ţări precum Belgia, Franţa şi Germania, contestă o decizie a Comisiei Europene, din noiembrie 2016, de a readuce treptat pe piaţă stocurile de lapte praf care fuseseră retrase pentru stabilizarea preţurilor, respectiv 6% din cele 355.000 de tone retrase. Acest lucru nu s-a întâmplat însă pentru că preţurile oferite la licitaţiile organizate au fost sub nivelul minim admis.

Potrivit EMB, piaţa lactatelor este încă în criză şi, chiar dacă reducerile voluntare de producţie au dus la o creştere a preţurilor, vânzarea de lapte praf din stocurile de intervenţie ale UE exercită încă o dată presiuni asupra pieţei.

EMB mai cere Comisiei Europene şi miniştrilor Agriculturii să creeze un cadru legal pentru propunerile sale referitoare la propunerea numită Market Responsibility Programme (MRP).

Această propunere cere adoptarea unor reglementăr suplimentare pentru a contracara din timp şi corect crizele pe piaţa lactatelor.

La reuniunea de luni a miniştrilor Agriculturii, aceştia vor informa Consiliul despre negocierile comerciale care au relevanţă pentru agricultură, iar Comisia Europeană va prezenta un al doilea raport referitor la implementarea Milk Package.