Home » Știri » Firea promite „deszăpezire exemplară” în Capitală. Pregătirile pentru intervenții, la 75%

Firea promite „deszăpezire exemplară” în Capitală. Pregătirile pentru intervenții, la 75%

Octavian Palade / 08.11.2016, 14:08
Firea promite „deszăpezire exemplară” în Capitală. Pregătirile pentru intervenții, la 75%

Primarul general Gabriela Firea anunță, totodată, că se vor face verificări la toate firmele de salubritate care se ocupă și cu deszăpezirea.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a avut marți o serie de discuţii cu primarii de sectoare şi reprezentanţii firmelor de salubritate. La finalul întâlnirii, Firea a declarat că îşi doreşte ca în acest an deszăpezirea să fie exemplară, pentru a nu mai exista blocaje în trafic sau în zonele şcolilor şi spitalelor, edilul-șef menționând că pregătirile pentru intervenţii sunt acum la 75 la sută, relatează news.ro.

„Cred că suntem pregătiţi, în acest moment, în proporţie de 75%. Pentru mine nu este un procent mulţumitor, de aceea am decis ca în următoarele zile să avem încă o întâlnire cu reprezentanţii companiilor de salubritate, care să se pregătească mult mai bine pentru această nouă întâlnire şi să spună care ar fi necesarul de utilaje, de material antiderapant, de combustibil, de forţă umană, pentru ca deszăpezirea să se realizeze în totalitate în Capitală, nu doar pe marile artere, ci şi în spatele blocurilor, pe străduţele mici şi la şcoli, grădiniţe, spitale şi la instituţiile statului. Vreau ca în acest an să avem o deszăpezire exemplară în Capitală, din toate punctele de vedere, vreau ca oraşul să arate unitar, să nu avem deszăpezire doar în câteva sectoare, în special cele care au zone centrale, iar cele care sunt mai la marginea Capitalei să nu dea o atenţie deosebită acestei acţiuni”, a precizat Gabriela Firea.

Primarul Capitalei a mai spus că, în prezent, companiile de salubritate au raportat un total de 582 de utilaje de deszăpezire, aproape 3.000 de operatori şi peste 34.000 de tone de material antiderapant. Gabriela Firea a solicitat inclusiv utilaje de deszăpezire de mici dimensiuni, pentru ca acestea să aibă acces şi pe străduţele mai înguste, dintre blocuri.

„Vom lua toate măsurile care se impun pentru ca deszăpezirea să nu se facă doar pe marile artere, ci şi pe străzile mici, pentru că acolo a fost, de fapt, în fiecare an, problema. Au fost bucureşteni care nu au reuşit să îşi scoată maşinile din spatele blocurilor sau din parcare. Trebuie să avem şi maşini de deszăpezire de mai mici dimensiuni care să poată pătrunde în aceste zone. Nu este nicio ruşine să dăm la lopată daca va fi nevoie pentru a debloca anumite străduţe. Nu este normal să aşteptăm să vină primii ghiocei şi zapada să se topească”, a mai subliniat Firea.

Firea: Vom face simulări pentru a stabili timpul de reacție

Gabriela Firea a anunțat că în perioada următoare se vor face verificări pe teren, împreună cu primarii de sectoare, şi se vor face simulări pentru a observa timpul de reacţie al instituţiilor şi operatorilor, precum şi verificări pentru a constata dacă utilajele declarate ale firmelor de salubritate există şi în realitate, nu doar pe hârtie.

Primarul general a amintit de cererea ca toate utilajele de deszăpezire să fie inscripţionate cu sigla Capitalei, a sectorului unde funcţionează şi a firmei care le deţine, deoarece în anii trecuţi au fost cazuri în care aceleaşi utilaje funcţionau atât în Bucureşti, cât şi în judeţe, cu toate că erau declarate ca fiind rezervate doar pentru Capitală.