Home » Știri » Florin Iordache a susținut din nou urgența proiectelor adoptate de Guvern

Florin Iordache a susținut din nou urgența proiectelor adoptate de Guvern

Sebastian Rotaru / 01.02.2017, 15:35
Florin Iordache a susținut din nou urgența proiectelor adoptate de Guvern

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus, miercuri, într-o conferință de presă, că susține oportunitatea şi urgenţa proiectelor adoptate de Guvern.

Florin Iordache a cerut ca protestatarii să fie calmi și a refuzat să răspună vreunei întrebări adresate de pesaă, notează News.ro.

„Referitor la cele două proiecte de lege care vizează eliminarea unei posibile sancţiuni de la CEDO, am ţinut cont de toate observaţiile pe care le-am primit şi oportunitatea a stabilit-o Ministerul Justiţiei înaintând către Parlament două proiecte de legi care vor fi dezbătute în procedură de urgenţă în perioada următoare. Am plecat de la nişte condiţii foarte clare, acelea care vizează în primul rând recuperarea prejudiciilor, supraaglomerarea care există la nivelul penitenciarelor. Vreau să vă spun că proiectul legii graţierii nu vizează nici criminali, nici violatori, nici cei care au făcut fapte grave, nici corupţi şi nu vizează persoane sau oameni politici”,  a spus Florin Iordache.

Iordache a mai spus că prin aceste măsuri, el a vrut „asigurarea unui echilibru între puterile statului”.

”Referitor la abuzul în serviciu, emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative există deja în Codul penal actual la conflictul de interese art 300 alineatul 2, deci nu este un element de noutate absolută în legislaţia din România. Cu referire la stabilirea plafonului de 200.000 lei am avut în vedere legislaţia internaţională, Convenţia naţionilor unite împotriva corupţiei, jurisprudenţa CEDO, opiniile Comisiei de la Veneţia, decizia CCR 405 pe 2006, prevederile Codului penal actuual”, a completat ministrul.

Florin Iordache a mai spus că „afirmaţiile şi opiniile emise în necunoştinţă de cauză, fără o înţelegere corectă, în sensul că sunt dezincriminate faptele de abuz în serviciu dacă prejudiciul este sub 200.000 lei sunt eronate”.

„Şi această OUG va veni în Parlament. Dumneavoastră, comisiile specializate, aveţi obligaţia să vă aplecaţi cu maximă urgenţă şi să stabiliţi dacă mai trebuie sau nu mai trebuie făcute modificări pentru că legile se fac în Parlament şi se aplică de către judecători şi procurori”, a subliniat social-democratul.

La finalul conferinței acesta a cerut ca protestatarii să își păstreze calmul.

„Noi am comunicat, dar din păcate s-a comunicat trunchiat, fiecare citeşte legea cum doreşte şi o interpretează în acelaşi fel. Doresc să transmit un semnal de calm, toţi cei care protestează, e un drept constituţional al dumnealor. Şi la MJ, toţi cei care au dorit să protesteze, i-am aşteptat, am discutat cu dumnealor, în schimb oportunitatea este a ministrului, iar ultimul cuvânt îl aveţi dumneavoastră, colegii mei parlamentari”, a conchis Florin Iordache.

Florin Iordache nu a dorit să rapundă la nicio întrebare a jurnaliștilor prezenți la conferință.

Înaintea ca ministrul să facă vreo declarație, mai multi parlamentari USR au protestat la sala de grup a deputaţilor PSD din Parlament, aceştia afişând pancarte pe care scrie „Ruşine” si „la închisoare, nu la guvernare”.