Home » Știri » Fost director controversat al CIA, posibilă numire ca secretar de Stat în SUA

Fost director controversat al CIA, posibilă numire ca secretar de Stat în SUA

Octavian Palade / 18.11.2016, 13:53
Fost director controversat al CIA, posibilă numire ca secretar de Stat în SUA

Fostul director al CIA David Petraeus ar putea fi numit secretar de Stat în viitoarea administrație americană. El este acuzat de neglijenţă în administrarea de informaţii secrete.

Fostul director al CIA David Petraeus, care a pledat vinovat pentru neglijenţă în administrarea de informaţii secrete, este luat în calcul de echipa preşedintelui ales american Donald Trump pentru a deveni secretar de Stat, potrivit unor surse diplomatice citate de The Guardian, informează news.ro.

Mass-media americane anunțaseră anterior că favoriţii pentru a prelua conducerea diplomaţiei sunt fostul primar al New Yorkului Rudy Giuliani şi fostul ambasador american la ONU John Bolton.

Totuși, Giuliani este extrem de controversat, deoarece are legături prea strânse cu guvernele străine.

Pe de altă parte, Bolton este contestat fiindcă opiniile sale privind Rusia, pe care o acuză de expansionism, le contrazic pe cele ale noului președinte.

Unele dintre numele vehiculate pentru Departamentul de Stat au mai fost şi Mitt Romney şi al guvernatoarei statului South Carolina, fiica unor imigranţi indieni.

Petraeus a demisionat din fruntea CIA în luna noiembrie 2012, după ce FBI a descoperit că a avut o relaţie extraconjugală cu biografa sa, Paula Broadwell, căreia i-ar fi oferit informaţii secrete.

Fostul director CIA, susținător al lui Trump

Apropiaţii săi spun că fostul director CIA este nerăbdător să se întoarcă în viaţa publică şi nu exclude posibilitatea de a servi în administraţia Trump.

De altfel, după alegeri, David Petraeus, inițiatorul strategiei americane în Afganistan şi Irak, a sugerat chiar că îl susţine pe Trump. „Are dreptate să critice Washingtonul pentru diviziuni şi pentru incapacitatea de a ajunge la compromisuri”, a declarat el pentru postul german de televiziune Deutsche Welle. „El face afaceri. Să vedem dacă poate face afaceri şi la Washington”, a mai spus acesta.

„Poate face ceva la Washington pe care politicienii din sistem, pe care îi critică pe bună dreptate, nu au putut să facă, adică să îi unească, să cedeze puţin, pentru a câştiga mult pentru ţara noastră”, a mai menționat fostul director CIA.

Donald Trump s-a întâlnit joi cu fostul secretar de stat Henry Kissinger, în vârstă de 93 de ani. Conform unui comunicat al echipei lui Trump, cei doi au discutat despre China, Rusia, Iran, UE şi alte dosare mondiale.

Magnatul urma să părăsească vineri Trump Tower, unde trăieşte aproape izolat de când a fost ales, urmând să-şi continue consultările la clubul său de golf din Bedminster, în New Jersey, la 80 de kilometri de Manhattan.

Un reprezentant al campaniei electorale a anunţat joi Trump va efectua, „în două-trei săptămâni”, un „turneu al victoriei”, în statele care i-au permis să obţină victoria surprinzătoare împotriva lui Hillary Clinton.