Home » Știri » Harghita: mii de viori au ars la Toplița, într-o fabrică de instrumente muzicale

Harghita: mii de viori au ars la Toplița, într-o fabrică de instrumente muzicale

Sebastian Rotaru / 17.01.2017, 09:33
Harghita: mii de viori au ars la Toplița, într-o fabrică de instrumente muzicale

Aproximativ patru mii de viori au ars, luni seara, în incendiul care a cuprins secția de la Toplița a fabricii de instrumente muzicale din Reghin.

Pentru stingerea incendiului au intervenit aproape 90 de persoane, pagubele produse de flăcări fiind evaluate la circa 1 milion de lei, relatează Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat, marți, că în incendiu au ars „secția de instrumente muzicale pe o suprafață de 2000 de metri pătrați, în care se aflau depozitate circa 4000 de viori, un compresor electric, unelte și motoare electrice de lucru, acoperișul halei de producție și acoperișul secției de depozitare a materiei prime, pe o suprafață de circa 3720 de metri pătrați”.

Potrivit sursei citate, s-a făcut o evaluare aproximativă a numărului de viori mistuite de flăcări, dar este posibil ca acesta să fie mai mare, administratorul urmând să facă o evaluare exactă în cursul zilei de marți.

Pompierii au stabilit că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit electric, în urma „lăsării sub tensiune a utilajelor și aparatelor tehnologice”.

Valoarea bunurilor distruse se ridică la aproximativ un milion de lei, în vreme ce pompierii au reușit să salveze bunuri evaluate la 1,5 milioane de lei.

Pentru stingerea incendiului s-au luptat, mai multe ore, 45 de pompieri militari de la ISU Harghita și ISU Mureș, 26 de pompieri civili de la serviciile voluntare pentru situații de urgență din Borsec, Lăzarea, Sărmaș și Subcetate și 15 angajați de la fabrica cuprinsă de flăcări. De la ISU Harghita s-a intervenit cu patru autospeciale de lucru cu apă și spumă, o ambulanță SMURD și o mașină grea de descarcerare, cu care s-a asigurat iluminatul zonei, alte trei autospeciale de la ISU Mureș și cinci autospeciale de la serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Alina Ciobotariu a precizat că „intervenția a fost îngreunată de temperaturile scăzute, de minus 15 grade Celsius, de cantitatea de materiale combustibile depozitate, precum și de fumul dens degajat în urma arderii”.

Primarul din Toplița, Stelul Platon, a explicat că incendiul se manifestă la „o secție a fabricii de viori de la Reghin, iar la momentul izbucnirii acestuia în hala de producție nu se aflau muncitori, întrucât aceștia lucrează numai în schimbul de dimineață”.

Nu s-au înregistrat victime și nu a fost nevoie de intervenția ambulanței SMURD, aflată în zonă pentru acordarea primului ajutor.

Reprezentanții ISU Harghita nu au putut preciza dacă proprietarul fabricii are asigurare în caz de incendii.