Home » Știri » Hillary Clinton, îndemnată să ceară renumărarea voturilor. De ce cred experții IT că alegerile au fost fraudate

Hillary Clinton, îndemnată să ceară renumărarea voturilor. De ce cred experții IT că alegerile au fost fraudate

Octavian Palade / 23.11.2016, 13:39
Hillary Clinton, îndemnată să ceară renumărarea voturilor. De ce cred experții IT că alegerile au fost fraudate

Un grup de experți IT sugerează că alegerile din SUA au fost fraudate şi o îndeamnă pe Hillary Clinton să ceară renumărarea voturilor.

Un grup de experţi IT şi avocaţi specializaţi în cazuri electorale o îndeamnă pe Hillary Clinton să ceară renumărarea voturilor în trei dintre aşa-numitele „swing states” – Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania – acolo unde a câştigat Donald Trump. Aceștia afirmă că rezultatul a fost manipulat ori că sistemul de vot a fost atacat de hackeri, potrivit New York Magazine, citat de news.ro.

Din acest grup face parte, printre alţii, directorul Centrului pentru Securitate şi Societate Informatică al Universităţii Michigan, Alex Halderman.

Aceștia nu vor deocamdată să ceară public renumărarea voturilor, preferând pentru moment să facă lobby pe lângă echipa lui Clinton, adaugă publicaţia, citând surse apropiate dosarului.

În cursul zilei de joi, activiştii au avut o teleconferinţă cu preşedintele echipei de campanie a democratei, John Podesta, şi cu Marc Elias, consilier general de campanie.

Ei au prezentat dezvăluirile lor, potrivit cărora Clinton a primit cu 7% mai puţine voturi în comitatele din Wisconsin unde au fost folosite maşini electronice de vot decât în cele în care au fost folosite buletine de vor din hârtie sau scannere optice.

Pe baza analizelor statistice, candidata democrată ar fi pierdut astfel 30.000 de voturi, în condiţiile în care Trump a învins-o în Wisconsin la o diferenţă de 27.000 de sufragii.

Cu toate că experții nu au găsit dovezi ale unor atacuri informatice sau de manipulare, ei susţin că acest tipar suspect necesită o anchetă independentă – mai ales ţinând cont că administraţia Obama a acuzat Guvernul rus pentru atacuri informatice vizând Comitetul Naţional al Partidului Democrat.

Conform rezultatelor oficiale, Trump a obţinut 290 de mari electori, iar Clinton 232. Şaisprezece mari electori, puşi în joc în statul Michigan, nu au fost atribuiţi încă, pentru că nu s-a încheiat numărătoarea voturilor.

Hillary Clinton nu a confirmat dacă va cere renumărarea

Dacă ar obţine cei 16 electori din statul Michigan, Hillary Clinton ar avea nevoie şi de o schimbare a rezultatelor din Wisconsin (10 electori) şi Pennsylvania (20 de voturi), pentru a câştiga alegerile prezidenţiale.

Un factor care complică şi mai mult lucrurile sunt aşa-numiţii „electori trădători”, adică membri ai Colegiului Electoral care nu vor să voteze aşa cum le indică votul popular din statele lor. Până acum, cel puţin şase mari electori au anunţat că vor vota pentru Trump, deşi acesta a câştigat scrutinul în statele lor.

Susținătorii lui Hillary Clinton nu au la dispoziţie prea mult timp pentru a contesta alegerile. Astfel, termenul-limită pentru a cere renumărarea voturilor în Wisconsin este vineri, în Pennsylvania este luni, iar în Michigan, miercuri, 30 noiembrie.

În prezent nu este clar dacă democrata va cere o renumărare a sufragiilor. Experţii au prezentat până acum doar dovezi indirecte, iar pentru un caz solid ar fi nevoie, pe lângă renumărarea voturilor, de o expertiză autorizată a maşinilor de vot.

O altă problemă, potrivit unui consilier al lui Clinton, este faptul că Preşedinţia vrea un transfer lin al puterii în ţară şi ar prefera ca democrata să nu conteste rezultatul scrutinului.

Directorul de comunicare al democratei, Jennifer Palmieri, nu a comentat informaţiile, însă unii aliaţi ai fostului secretar de stat pledează deschis pentru contestarea scrutinului. Sora lui Huma Abedin, Heba, şi-a încurajat prietenii de pe Facebook să facă lobby pe lângă Departamentul de Justiţie pentru un audit al votului. „Sunaţi la Departamentul de Justiţie (…) şi spuneţi că vreţi un audit privind voturile voastre. Chiar dacă sună ocupat, încercaţi în continuare”, a scris ea.