Home » Știri » Un nou împrumut de la Banca Mondială: 500 milioane euro pentru finanțarea deficitului

Un nou împrumut de la Banca Mondială: 500 milioane euro pentru finanțarea deficitului

Octavian Palade / 02.11.2016, 17:34
Un nou împrumut de la Banca Mondială: 500 milioane euro pentru finanțarea deficitului

Un nou împrumut de la Banca Mondială va fi făcut de Guvern pentru a finanța deficitul bugetar.

Guvernul ia cu împrumut de la Banca Mondială 500 milioane euro pe o perioadă 20 de ani, cu scopul de a finanţa deficitul bugetar, relatează news.ro.

Executivul a aprobat miercuri, printr-un memorandum, contractarea unui nou împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), divizie a Băncii Mondiale, în valoare de 500 milioane euro, pe 20 de ani, pentru finanţarea deficitului bugetului de stat. Decizia vine la două zile după ce parlamentarii au votat amendamente care prevăd majorarea salariilor şi sporurilor angajaţilor de la stat, măsuri ce ar putea creşte deficitul bugetar.

Creditul va fi acordat pe o perioadă de 20 ani, la o dobândă egală cu rata dobânzii EURIBOR la şase luni plus o marjă fixă – de 1,5% în prezent -, urmând a fi rambursat într-o singură tranşă, în anul 2036.

”Sumele vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanţarea datoriei publice guvernamentale, conform legislaţiei privind datoria publică”, se precizează în comunicatul transmis miercuri de Guvern.

Data-limită de tragere a împrumutului este 31 decembrie 2017, iar creditul va fi acordat Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în contul în euro al acestuia deschis la Banca Naţională a României (BNR).

Este cel de al doilea împrumut obţinut de la BIRD pentru politici de dezvoltare privind eficientizarea finanţelor publice şi creşterea economică (DPL 2). Primul credit, luat pentru același scop, a fost luat în 2014 și a avut o valoare de 750 de milioane de euro.

Un raport al analiştilor grupului financiar ING, publicat marţi, atrăgea atenția că deficitul bugetar al României ar putea creşte la 4,4% din produsul intern brut (PIB) al României în 2017, dacă se vor aplica amendamentele votate luni de către parlamentari, care prevăd majorarea salariilor şi sporurilor angajaţilor de la stat.