Home » Știri » În ce penitenciar din România va fi încarcerată Elena Udrea și când ar putea fi eliberată condiționat

În ce penitenciar din România va fi încarcerată Elena Udrea și când ar putea fi eliberată condiționat

Alexandru Cazacu / 15.06.2022, 15:30
În ce penitenciar din România va fi încarcerată Elena Udrea și când ar putea fi eliberată condiționat

În următoarele zile, Elena Udrea va fi adusă în România, după ce autoritățile din Bulgaria au decis extrădarea sa. Reamintim faptul că, Udrea are de ispășit o pedeapsă de șase ani după gratii, după condamnarea definitivă în dosarul „Gala Bute”. În ce penitenciar va fi încarcerată și când ar putea fi eliberată condiționat Elena Udrea, puteți afla în următoarele rânduri.

În ce penitenciar din România va fi încarcerată Elena Udrea

Când magistrații au dat sentința, Elena Udrea se afla în Bulgaria, fiind reținută în apropierea graniței cu Grecia. După aproape două luni de proceduri judiciare, la data de 10 iunie, autoritățile de la sud de Dunăre au decis extrădarea Elenei Udrea.

După cum stabilește procedura de extrădare, în cel mult zece zile de la pronunțarea deciziei, Ministerul de Justiție din Bulgaria trebuie să ia legătura cu autoritățile române pentru a transmite hotărârea magistraților. Totodată, magistrații trebui să precizeze și modul prin care Elena Udrea va fi adusă în România.

În acest moment există două variante. Una dintre acestea presupune ca Udrea fie va fi adusă până la graniță de polițiștii bulgari, iar de aici va fi preluată de oamenii legii din România. O altă alternativă este ca polițiștii români să meargă la Sofia și să o aducă direct din arest.

În ceea ce privește încarcerarea Elenei Udrea, locul unde ar trebui să își petreacă următorii șase ani este Penitenciarul Târgușorul Nou de la Ploiești. Aceasta este o închisoare dedicată femeilor. Vreme de 21 de zile, ea va sta în carantină, iar apoi va fi încarcerată alături de celelalte deținute.

Unde va fi încarcerată Elena Udrea
În ce penitenciar va fi încarcerată Elena Udrea și când ar putea fi eliberată condiționat

 

Când ar putea fi eliberată condiționat Elena Udrea

Ei bine, după cele trei săptămâni de carantină, comisia penitenciarului va hotărî dacă regimul de încarcerare a Elenei Udrea va fi unul închis sau semi-deschis. În plus, comisia menționată va avea în vedere și statutul fostului ministru de persoană care necesită protecție. Astfel, ea ar putea fi închisă fie individual, fie împreună cu alte „deținute compatibile pe criterii de educație, profesie sau funcție avută anterior arestării”.

Avocatul Adrian Cuculis a explicat pentru WOWbiz.ro, cât ar putea sta în închisoare Elena Udrea. Conform acestuia, Udrea ar putea fi eliberată condiționat după aproximativ 4 ani. Totuși, la eliberarea condiționată se ține cont de activitățile desfășurate în penitenciar.

„În ipoteza în care vorbim de 6 ani de închisoare cu executare, ea va executa două treimi din pedeapsă, deci undeva să spunem că la 4 ani ar putea să iasă condiționat, sau chiar mai puțin de atât, pentru că mai sunt și zilele câștigate cu munca.

După 4 ani ar putea să aplice pentru eliberare condiționată(…) La eliberarea condiționată se ține cont de toate activitățile de acolo.(…) În principal, la 4 ani de zile ar trebui să poată opta pentru eliberarea condiționată”, a explicat avocatul, potrivit sursei citate.

Ce condiții va avea Elena Udrea în Penitenciarul de femei Târgușorul Nou

După cum se arată într-un comunicat al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Elena Udrea va avea la dispoziție un spațiu de cel puțin 4 metri pătrați. De asemenea, fostul ministru al Turismului va avea apă potabilă în permanență, însă apa caldă va fi doar cu program.

Totodată, fostul politician va beneficia de plimbări zilnice în aer liber timp de două sau trei ore, dacă nu alege un regim de muncă.