Home » Știri » Întâlnire crucială la nivel înalt: Ce a convenit Trump cu preşedintele chinez

Întâlnire crucială la nivel înalt: Ce a convenit Trump cu preşedintele chinez

Octavian Palade / 14.11.2016, 11:21
Întâlnire crucială la nivel înalt: Ce a convenit Trump cu preşedintele chinez

Preşedintele chinez Xi Jinping şi Donald Trump au convenit, în timpul unei convorbiri telefonice, să se întâlnească „în curând”.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ales al SUA Donald Trump au convenit luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, să se întâlnească „în curând”.

Tema discuțiilor ar fi reprezentat-o relaţiile bilaterale, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV, care oferă detalii despre această convorbire pe site-ul propriu, conform AFP, citat de news.ro.

Președintele Chinei i-a transmis lui Trump – care a lansat atacuri dure în campania prezidenţială şi a ameninţat că va impune o taxă de 45% importurilor chineze – că cele două ţări „au nevoie de cooperare şi pot coopera în multe lucruri”.

„Xi Jinping şi Donald Trump s-au pus de acord să menţină contacte strânse, să construiască o bună relaţie de lucru şi să se întâlnească în curând, pentru a putea să facă schimb de opinii cu privire la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi problemelor de interes comun”, se precizează pe site-ul televiziunii chineze.

Pe parcursul campaniei electorale, fostul candidat republican, care a obţinut victoria pe 8 noiembrie, a atacat frecvent China, pe care a numit-o inclusiv „inamică”, şi a denunţat concurenţa comercială din partea Beijingului.

Deocamdată, Trump nu şi-a dezvăluit intenţiile cu privire la spinoasele dosare politice asiatice, şi anume programul nuclear din Coreea de Nord – apropiata Beijingului -, vânzări de armament american către Taiwan sau revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

Aceeași sursă mai precizează că Trump a declarat în conversaţia sa la telefon cu Xi că China este „o ţară mare şi importantă”.

„Statele Unite şi China pot să ajungă la o cooperare reciproc avantajoasă”, a mai precizat preşedintele ales al SUA, conform televiziunii chineze de stat CCTV.

Noul președinte Donald Trump va prelua în mod oficial funcţia de şef al statului american pe 20 ianuarie.