Home » Știri » Iohannis: Alegerile din Republica Moldova nu vor fi influențate de România sau de UE

Iohannis: Alegerile din Republica Moldova nu vor fi influențate de România sau de UE

George Stanciu / 07.10.2016, 15:55
Iohannis: Alegerile din Republica Moldova nu vor fi influențate de România sau de UE

Klaus Iohannis a transmis, vineri, după ce s-a întâlnit cu Federica Mogherini, vicepreşedintele Comisiei Europene, că au convenit că ar fi incorect ca România şi UE să aibă vreun amestec în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Acesta a afirmat că un asemenea eveniment  ar fi ”inadmisibil”, dar că o atenție deosebită va fi acordată procesului electoral, fără vreo implicare pentru vreun candidat.

”În ce priveşte Republica Moldova, în mod natural, tema a fost de mare interes pentru amândoi, pentru că Moldova pentru noi este extrem de importantă, dar şi pentru Uninuea Europeană, Moldova fiind în zona de Est – de asemnea foarte importantă – am convenit să avem o abordare comună în ceea ce priveşte Moldova şi am convenit că această abordare poate să meargă numai în direcţia de a sprijini Moldova să-şi consolideze instituţiile publice, să aibă o viaţă democartică solidă şi să îşi continue în acest fel un parcurs care sperăm noi va fi în continuare cu faţă spre Europa”, a susținut președintele Iohannis după întrevederiea cu vicepreşedintele Comisiei Europene.

Referitor la alegerile pentru președinte din Republica Moldova, Iohannis a ținut să accentueze că nici România şi nici Uniunea Europeană nu vor avea de-a face cu procesul electoral, dar că ambele entități vor urmări cu atenție ceea ce se întâmplă.

”Alegerile sunt un capitol special şi aici am căzut de acord că ar fi incorect să ne amestecăm în procesul de alegeri şi acelaşi lucru îl va face şi Uniunea Europeană, vom fi atenţi la ce se întâmplă fără însă a ne implica pentru un candidat sau pentru alt candidat. Acest lucru e inadmisibil şi moldovenii vor trebui să se decidă pe cine vor alege fără să avem noi un amestec în campania electorală sau să intervenim în vreun fel”, a mai spus preşedintele.

Șeful statului a mai transmis  că a găsit înţelegere din partea lui Mogehrini cu privire planul României de a sprijini în mod activ Republica Moldova în drumul către Europa, precizând că abordările ”nu merg în sensul imixtiunii” în statul de peste Prut, conform news.ro.

”Am găsit foarte multă deschidere la doamna Mogherini şi m-a bucurat foarte mult acest lucru. S-a înţeles foarte bine că România are nu dolar un interes special, ci şi un interes legitim în bunul mers al lucrurilor în Moldova şi am convenit să ne corelăm mult mai bine abordările în ceea ce priveşte Moldova. Aceste abordări evident nu merg în sensul imixtiunii în Moldova, ci merg în sensul cel mai curat şi cel mai sincer de a sprijini Moldova în parcursul ei european democratic” concluzionează Iohannis.

Sursă imagine: www.libertatea.ro