Home » Știri » Iohannis critică aspru sistemul de învățământ

Iohannis critică aspru sistemul de învățământ

George Stanciu / 04.10.2016, 14:00
Iohannis critică aspru sistemul de învățământ

liviu-dragneaPreședintele Klaus Iohannis a fost prezent la deschiderea anului universitar la Timișoara, iar în discursul pe care l-a susținut a afirmat că sistem de învățământ preuniversitar din prezent „îi minte pe elevi şi pe părinți”, fiind nevoie de reconstrucția sa din temelii „Trebuie să dăm o șansă şi celor care nu mor de dragul cărții, dar vor să învețe o meserie”, a spus șeful statului. 

Iohannis a purtat un dialog cu studenţii, la Universitatea de Vest Timişoara, iar răspunzând unei întrebări, a afirmat că ”actualul sistem de învăţământ preuniversitar îi minte pe elevi şi pe părinţi”, el motivându-și replica prin faptul că un număr foarte mic de unități de învățământ liceal tehnic mai sunt funcționale, dar și menționând absolvenții liceelor teoretice, în cazul lor, vorbind despre faptul că foarte mulți dintre aceștia nu promovează examenul de bacalaureat.

”Există o catastrofă naţională, o necorelare profundă şi gravă. Cum altfel putem să ne explicăm că investitorii şi străini cer muncitori cu calificări medii, meseriaşi, iar noi avem o ţară cu nicio şcoală care îi pregăteşte cu o meserie. Îi ducem pe toţi pâna la bacalaureat, îi minţim, le spunem că le dăm o educaţie potrivită, nu le dăm pentru că educaţia nu e potrivită nici cerinţei muncii, nici individului. Anul trecut o jumătate de generaţie a picat la bacalaureat, anul ăsta a fost mai bine, o treime a picat la bacalaureat. O jumătate de generaţie, vă daţi seama ce tragedie am creat aici, sistemul preuniversitar trebuie construit din temelii”, a mai adăugat Iohannis.

El a afirmat că, trebuie să existe o filieră tehnică în cadrul nivelului de învățământ liceal.

”Este la fel de evident că trebuie să dăm o şansă şi tinerilor care nu mor de dragul cărţii – şi nu trebuie să îi condamnăm pentru asta – dar care vor să înveţe o meserie. Sunt mulţi care sunt înnebuniţi după maşini, nu le dăm nicio şansă. Sunt alţii care vor să înveţe să fie zidari, că se plăteşte bine. Tinerii poate ştiu ce vor”, a susţinut președintele, afirmând în același timp că ”este onorabil să fii un meseriaş bun” și că aici este nevoie de educație și în rândul părinților.

Klaus Iohannis a adăugat că, unii copii ştiu ce ar vrea să facă, practic, în viață, dar părinţii îi forțează să urmeze cursurile unui liceu teoretic pentru a avea, la final, o diplomă de bacalaureat.

”Viaţa nu se clădeşte pe o diplomă, ci pe abilităţi şi pe ceea ce înveţi să faci”, a subliniat preşedintele.

El a transmis că a avut discuții îndelungate cu investitori chiar de când era primarul Sibiului, iar asta face şi acum, mulţi dintre afirmând că ”este extraordinar că pregătiţi jurişti, economişti, dar mai pregătiţi şi ingineri, că nu avem pe cine angaja în fabrici”.

”Sistemul universitar este necorelat cu piaţa muncii. Din păcate problema dă bătăi de cap multor tineri pentru că ei se trezesc cu o diplomă. Am auzit cazuri când au terminat universitatea şi nu au diplomă. Condiţia pentru a-ţi termina studiile e să fii acolo şi nu să fi învăţat ceva. Nu e bine. Trebuie să avem curajul să spunem tinerilor că poate e bine ca atunci când îşi aleg ce vor să studieze, acest lucru trebuie corelat cu piaţa muncii şi cu abilităţile tinerilor. Şi atunci lucrurile vor merge mai bine. Deci nu avem o problemă, avem o catastrofă de corelare”, a concluzionat Iohannis, conform news.ro.

Sursă imagine: www.timisoaraonline.ro