Home » Știri » Iohannis: Este inimaginabil ca ţara să fie condusă de cineva cu dosar penal

Iohannis: Este inimaginabil ca ţara să fie condusă de cineva cu dosar penal

Octavian Palade / 26.10.2016, 13:22
Iohannis: Este inimaginabil ca ţara să fie condusă de cineva cu dosar penal

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu va renunţa la condiţia ca premierul desemnat să fie o persoană fără o condamnare penală.

Iohannis a afirmat, la Adevărul Live, citat de news.ro, că şi agenţilor de pază li se cere cazierul la angajare, așa încât este „inimaginabil” ca România să fie condusă de o persoană condamnată.

„Cu toţii am citit că se fac angajări pentru paznici sau pentru agenţi de pază, cum se spune mai nou. Păi, iată, de fiecare dată când se angajează agenţi de pază prima condiţie e să nu aibă cazier, adică să nu fie penali. Păi, cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal? Este absolut inimaginabil, este o condiţie minimală şi nu am absolut deloc de gând să renunţ la ea”, a declarat președintele.

El a adăugat că aceasta reprezintă „o condiţie fermă” pentru a discuta asupra numelui politicianului care va fi premier după alegeri. Totodată, Klaus Iohannis a precizat că declaraţiile nu sunt făcute împotriva unui partid anume, ci doar că are o „problemă” cu cei care „se erijează în conducători”, cu toate că aceștia nu îndeplinesc condiţiile minime.

Șeful statului a mai spus că nu vrea după alegeri, în calitate de premier, „o persoană care să îi fie prieten”, ci pe cineva care să poată garanta formarea unui „guvern serios”.

„O astfel de persoană căutăm cu toţii, până la urmă”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

Pe 4 octombrie, Iohannis a anunțat că nu va desemna un premier urmărit sau condamnat penal, adăugând adăugat că decizia sa este de neclintit, „indiferent de ce vor propune partidele politice”.

Totodată, șeful statului a ținut să promită că va nominaliza o persoană competentă, care va fi capabilă să întrunească majoritatea în Parlamentul României.