Home » Știri » Iohannis: Muzeul Holocaustului trebuie să fie o instituție serioasă

Iohannis: Muzeul Holocaustului trebuie să fie o instituție serioasă

George Stanciu / 10.10.2016, 15:11
Iohannis: Muzeul Holocaustului trebuie să fie o instituție serioasă

Klaus Iohannis a susținut, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, că vrea ca autoritățile să aibă o implicare activă cu privire la înfiinţarea Muzeului destinat istoriei evreilor. Astfel, acesta poate deveni o „instituţie serioasă”, şi un spațiu cultural recunoscut nu doar la nivel intern, ci și în plan extern.

Iohannis a reiterat ideile cu privire la înființarea unui Muzeu al Holocaustului şi al Istoriei Evreilor în Capitală.

„Sunt convins că autorităţile române vor duce la bun sfârşit acest demers, ceea ce demonstrează faptul că suntem pe deplin hotărâţi să devenim lideri regionali în promovarea cunoaşterii Holocaustului. Muzeul trebuie să fie o instituţie serioasă, un veritabil loc al memoriei, un reper în cadrul reţelei europene a muzeelor consacrate istoriei Holocaustului”, spune președintele, conform news.ro.

Preşedintele afirmă că victimele Holocaustului trebuie onorate și că asta este „o datorie fundamentală a statului”. De asemenea, onorarea victimelor este un semn clar de normalitate care de indică și că „România noastră a învăţat din lecţiile secolului trecut”.

„Cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor, îmi îndrept şi în acest an gândul către cei care au pierit în ghetouri şi lagăre, seceraţi de gloanţe, sufocaţi în trenurile morţii sau ucişi de condiţia mizeră în care au fost aduşi. În acelaşi timp, îmi exprim compasiunea faţă de supravieţuitori, faţă de cei care şi-au pierdut rudele – soţ, soţie, copii, bunici –, dar care au avut forţa necesară de a merge mai departe în viaţă, fără însă a uita”, transmite șeful statului, în mesajul citit de consilierul prezidenţial Andrei Muraru, prezent la ceremonia de comemorare ce s-a ținut lala Memorialul Holocaustului din Bucureşti.

 

Klaus Iohannis mai afirmă că noul muzeu trebuie să atingă statutul de „adevărat spaţiu cultural destinat istoriei poporului evreu” şi istoriei evreilor din vremea celui de-al doilea Război Mondial. „Îmi exprima speranţa că viitorul muzeu şi Institutul ”Elie Wiesel” vor dezvolta în continuare proiecte educaţionale de anvergură. Aceasta presupune inclusiv extinderea programelor educaţionale pentru funcţionari publici, magistraţi, oameni politici, diplomaţi, personalul din structurile de ordine şi siguranţă publică, aşa cum ne-am propus în momentul în care am preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului”, a mai adăugat președintele.

Iohannis concluzionează că România este văzută de partenerii externi ca fiind o societate de încredere, ce deține stabilitate și care este capabilă să-şi accepte trecutul. De asemenea, România are și datoria să prevină în viitor orice acţiuni discriminatorii, extremiste, xenofobe, rasiste sau antisemite.

Sursă imagine: www.adevarul.ro