Home » Știri » Isărescu avertizează: Creşterea salariilor bugetarilor ar putea duce la inflație

Isărescu avertizează: Creşterea salariilor bugetarilor ar putea duce la inflație

Octavian Palade / 10.11.2016, 12:05
Isărescu avertizează: Creşterea salariilor bugetarilor ar putea duce la inflație

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că măsurile discutate în Parlament, de creştere a salariilor bugetarilor, pot genera riscuri inflaţioniste.

Isărescu a subliniat că evoluţia execuţiei bugetare este pozitivă până în prezent, însă măsurile discutate recent în Parlament, referitoare la creşterea salariilor bugetarilor, ar putea crea riscuri de împingere în sus a inflaţiei în 2017, iar guvernul trebuie să evite anul viitor adâncirea dezechilibrelor, relatează news.ro.

Camera Deputaţilor a adoptat, recent, în calitate de for decizional, legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile în educaţie şi sănătate. Premierul Dacian Cioloş a anunţat că Guvernul contestă această lege la Curtea Constituţională.

Guvernatorul BNR a atras atenția la riscurile inflaţioniste pe care le generează creşterile salariale precum cele promise de parlamentari, aşa cum arată legile economice.

”Execuţia bugetară, până acum, este pozitivă. Vom vedea în următoarele luni ce efecte vor avea măsurile discutate recent în Parlament. Ar putea exista riscuri pentru o împingere în sus a inflaţiei. Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor”, a declarat Mugur Isărescu.

Inflaţia este principalul indicator al creşterii preţurilor de consum, iar majorarea preţurilor erodează puterea de cumpărare a tuturor consumatorilor, cele mai afectate de o rată mare a inflaţiei fiind persoanele cu venituri reduse, spun economiştii.

BNR a revizuit în creştere uşoară, de la 2 la 2,1%, inflaţia pentru anul 2017. Guvernatorul BNR a precizat că au fost luate în calcul şi măsurile luate în noul Cod Fiscal, care vor intra în vigoare într-o a doua etapă, de la 1 ianuarie 2017.

Codul Fiscal în vigoare prevede, de la 1 ianuarie 2017, scăderea TVA de la 20% la 19%, eliminarea taxei de stâlp şi anularea supraacizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi.

Isărescu a mai atenționat că, în 2017, Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piaţa internă, să evite corecţiile dureroase şi să stimuleze producţia şi crearea de locuri de muncă.

Referitor la legea conversiei creditelor în franci elveţieni, Isărescu a declarat că s-au înregistrat progrese după trimiterea acesteia la Curtea Constituţională.

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, atacată de Guvern la CCR, va fi dezbătută pe 23 noiembrie de către judecătorii Curţii.