Home » Știri » ISU a făcut controale la metrou: Pompierii au verificat modul în care se face evacuarea călătorilor

ISU a făcut controale la metrou: Pompierii au verificat modul în care se face evacuarea călătorilor

Octavian Palade / 07.11.2016, 09:40
ISU a făcut controale la metrou: Pompierii au verificat modul în care se face evacuarea călătorilor

Angajați ai ISU au efectuat controale în toate stațiile de metrou, simultan, verificând modul în care se face evacuarea, dacă există personal şi dotări pentru stingerea incendiilor până la intervenţia pompierilor.

„ISU Bucuresti-Ilfov a efectuat în această dimineaţă recunoaşteri şi controale inopinate pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, simultan, la toate staţiile de metrou. Pe timpul verificărilor s-a urmărit modul de  respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, modul de realizare a accesului călătorilor la căile de evacuare, existenţa personalului care dirijează fluxul de călători pe direcţiile de evacuare, asigurarea dotării cu mijloace de stingere a incendiilor, asigurarea accesului autospecialelor pentru intervenţie în situaţii de urgenţă”, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, citat de news.ro.

La verificările efectuate de autorități au participat pompieri militari de la ISU Bucureşti-Ilfov, din cadrul structurilor de prevenire a incendiilor şi de intervenţie.

Pompierii au făcut luni dimineaţă controale simultane în 50 de staţii de metrou din Capitală, în timpul cărora s-au descoperit culoare de evacuare care sunt blocate, hidranţi şi stingătoare nesemnalizate, lumini de siguranţă nefuncţionale şi turnichete modificate care îngreunează evacuarea.

Printre neregulile pe care le-au găsit angajații ISU s-au numărat hidranţii şi stingătoarele care, deşi existau, nu erau semnalizate.

De asemenea, turnichetele au modificări pentru limitarea trecerilor frauduloase. Astfel, pompierii au constatat că, pe sensul de ieşire, au fost montate nişte bare suplimentare, astfel încât călătorii să nu poată trece pe lângă turnichete. Aceste adaptări, spun reprezentanţii ISU, îngreunează o evacuare în siguranţă.

În multe dintre staţiile de metrou, luminile de siguranţă lipseau cu desăvârşire, iar în altele erau insuficiente pentru a-i ghida pe călători în situaţia unei urgenţe.

În timpul controlului s-a verificat şi dacă trenurile ajung în staţii la intervalele stabilite şi dacă personalul desemnat pentru asigurarea evacuării cunoaşte ce atribuţii are, nefiind înregistrate nereguli cu privire la aceste aspecte.

În cadrul controlului s-a verificat şi dacă Metrorex a remediat deficienţele constatate la controalele anterioare.

ISU avertizează, Metrorex recidivează

ISU Bucureşti anunţa în luna mai că au fost aplicate 11 amenzi, dintre care şapte avertismente şi patru amenzi în cuantum de 8.000 de lei.

La controalele respective, angajați ISU au descoperit mai multe nereguli, printre care îngreunarea evacuării persoanelor din cauza modificărilor la sistemul de trecere cu turnicheţi, amplasarea, în anumite zone, a unor spaţii comerciale, vitrine, lifturi, uşi de evacuare blocate cu zăvoare, iar la unele uşi, sensul de deschidere se făcea în sens invers evacuării.

De asemenea, lucrătorii ISU au mai consatat la verificările anterioare faptul că evacuările nu erau marcate, iar iluminatul de siguranţă nu funcţiona corespunzător pentru o situaţie de urgenţă. Au fost găsite nereguli şi la tablourile electrice ale scărilor rulante, care nu erau marcate astfel încât zona să fie evitată. Angajații ISU au mai descoperit, la multe dintre instalaţiile electrice ale metroului, improvizaţii, contacte imperfecte la conexiuni şi legături şi conductori străpunşi fără să mai fie izolaţi.