Home » Știri » Aflux de jihadişti în UE: avertismentul comisarului european pentru Securitate

Aflux de jihadişti în UE: avertismentul comisarului european pentru Securitate

Ionel Palade / 18.10.2016, 18:01
Aflux de jihadişti în UE: avertismentul comisarului european pentru Securitate

Afluxul de jihadişti în Uniunea Europeană nu este exclus în următoarea perioadă, dacă oraşul Mosul din Irak va fi scos de sub influenţa organizaţiei teroriste Stat Islamic.

Afluxul de jihadişti în spaţiul UE este văzut ca o ameninţare tot mai mare. Avertizarea vine din partea comisarului european pentru Securitate, Julian King, conform news.ro.

Acesta a mai spus că, deşi în număr mic, afluxul de jihadişti ar reprezenta „o ameninţare gravă”, iar Uniunea Europeană ar trebui să fie pregătită.

„Nu vreau să minimalizez riscul”, a precizat oficialul european, adăugând că în zona de război se află circa 2.500 de combatanţi din ţările UE.

Pe de altă parte, în oraşul Mosul, ultimul fief al ISIS din Irak, sunt aproximativ 5.000 de combatanţi ai Statului Islamic.

Peste 34.000 de militari irakieni, kurzi, combatanţi din triburile arabe sunnite, dar şi din forţele paramilitare şiite – sprijiniţi de o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite ,– au reuşit să elibereze câteva sate şi cartiere din sudul şi estul Mosulului, în prima zi a ofensivei. Corespondenţii de război din zonă transmit că strategia acestora este de a încercui oraşul.

Peter Cook, purtător de cuvânt la Pentagon, a declarat luni că operaţiunea decurge mai rapid decât se estimase, însă nu se ştie dacă islamiştii ISIS vor prefera să lupte sau  să fugă.

Jean-Yves Le Drian, ministrul Apărării din Franţa, a ţinut să atragă atenţia că „ar putea fi o bătălie lungă”, ce s-ar putea prelungi chiar şi cu câteva luni.

Un jurnalist local a spus că „oamenii sunt fericiţi că vor fi eliberaţi, dar se tem de pericolele pe care le va aduce ofensiva”.

De altfel, organizaţiile neguvernamentale sunt pregătite pentru „cea mai mare criză umanitară provocată de om în ultima perioadă”. Organizaţia Naţiunilor Unite construieşte tabere de refugiaţi lângă Mosul, ca urmare a temerilor că aproape un milion de oameni ar putea să fugă din casele lor. Pentru început, în primele zile sau săptămâni ale confruntărilor, ONU estimează că aproape 200.000 de oameni vor rămâne fără adăpost, potrivit coordonatorului serviciilor umanitare ale ONU pentru Irak, Lisa Grande.

Nu sunt excluse nici îngrijorările că, pe măsură ce asaltul avansează, jihadiştii îi vor folosi pe post de scuturi umane pe civili – s-ar putea ascunde printre aceştia când încearcă să fugă din oraş sau îi pot împiedica să plece.

Sursa foto: tradearabia.com