Home » Știri » Joburi sezoniere în străinătate. Câți bani poate să câștige un român și ce condiții trebuie să îndeplinească

Joburi sezoniere în străinătate. Câți bani poate să câștige un român și ce condiții trebuie să îndeplinească

Alexandru Cazacu / 26.02.2021, 15:10
Joburi sezoniere în străinătate. Câți bani poate să câștige un român și ce condiții trebuie să îndeplinească

Pandemia de coronavirus le face probleme și muncitorilor sezonieri. Primăvara ne bate la ușă și în străinătate începe munca în agricultură. Așadar, sezonul rece este pe sfârșite, iar românii care au stat acasă iarna aceasta vor să se întoarcă la muncă. Cu toate acestea, ei trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a face acest lucru.

Joburi sezoniere în străinătate. Câți bani pot câștiga și ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Pe lângă multe cazuri de îmbolnăviri și decese, pandemia de COVID-19 a adus și multe restricții și reguli noi pentru toată lumea, care sunt valabile și pentru românii care vor să muncească în străinătate. Acum, aceștia trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea a se putea întoarce la muncă.

În ciuda faptului că în afara țării au început deja lucrările în agricultură, românii care muncesc sezonier nu se pot întoarce la muncă în străinătate din cauza banilor. Acum, pentru a putea călători în afara țării, aceștia trebuie să plătească un test Covid-19 pe care să îl prezinte la intrarea în țara unde vor să muncească. Ba chiar mai mult de atât, ei trebuie să aibă bani și pentru a se putea întreține în perioada de izolare.

A început sezonul de muncă în agricultură în străinătate

Sezonul de lucru în agricultură a început în străinătate. De exemplu, în Danemarca se caută muncitori în acest domeniu pentru culesul de mazăre. Contractul se face pe trei luni, iar plecarea se face în luna martie. Aici, un angajat poate primi în medie 1.500 de euro brut.

De asemenea, multe agenții de recrutare a forțelor de muncă caută muncitori necalificați pentru munca în agricultură în Germania. De exemplu, la cules de fructe și legume de sezon, în această țară se încheie contracte pe o perioadă de 2-3 luni, iar salariile sunt cuprinse între 1.500 și 1.800 de euro brut.

Joburi sezoniere în străinătate. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii
Joburi sezoniere în străinătate. Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Românii vor să se întoarcă la muncă, însă nu pot din cauza banilor

Mulți români care au muncit sezonier în străinătate și au stat acasă în ultimele luni, vor acum să se întoarcă la muncă, însă nu pot din cauza banilor. Un astfel de exemplu este cel a lui Iulian. El trebuie să se întoarcă la muncă, însă trebuie să prezinte un test Covid la intrarea în țara respectivă, pentru care are nevoie de bani. Ba chiar mai mult, trebuie să se și întrețină în perioada de izolare.

„Trebuie să plec iar pe 15 – 20 martie, dar e foarte greu. Trebuie să facem test de Covid, trebuie să stăm în carantină pe banii mei la hotel undeva la 10-12 zile și e foarte, foarte scump. 10 zile la o sută și ceva cât e pe zi plus mâncare depășește”, a declarat Iulian Mocanu pentru Digi24.

State din Europa care impun restricții pentru cetățenii români

În contextul pandemiei de coronavirus, mai multe țări membre ale Uniunii Europene impun restricții pentru cetățenii care vin din România. Câteva dintre statele care impun restricții pentru românii care ajung pe teritoriul lor sunt:

  • Germania;
  • Spania;
  • Danemarca;
  • Italia;
  • Cehia;
  • Ungaria;
  • Franța;
  • Austria;
  • Grecia;
  • Elveția.