Home » Știri » Juncker: ”UE trebuie să fie fermă în divorțul de Marea Britanie”

Juncker: ”UE trebuie să fie fermă în divorțul de Marea Britanie”

George Stanciu / 07.10.2016, 15:34
Juncker: ”UE trebuie să fie fermă în divorțul de Marea Britanie”

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a afirmat vineri că UE trebuie să fie foarte fermă când vine vorba termenii divorțului de Marea Britanie şi că nu trebuie să cedeze cererilor pe care Londra le-ar putea impune. În paralel, președintele Francois Holande a cerut ca negocierile ieşirii britanicilor din blocul comunitar să fie dure, pentru a proteja principiile fundamentale ale unei piețe unice.

”Nu poţi să stai cu un picior în interior şi cu celălalt în exterior. Trebuie să fim neînduplecaţi în aceste momente”, a accentuat Juncker.

Hollande a cerut tuturor statelor membre să negocieze extrem de dur cu britanicii, pentru a stabili un exemplu, dar şi a proteja principiile pieţei unice.

”Marea Britanie a decis în favoarea Brexit-ului. Personal, cred într-un divorţ mult mai dur. Trebuie să păstrăm această fermitate în negocieri. Dacă nu se va întâmpla asta, atunci riscăm să punem în pericol principiile fundamentale ale UE. Alte state vor dori să părăsească blocul comunitar pentru a primi presupuse avantaje fără nicio obligaţie”, a adăugat liderul francez.

De asemenea, preşedintele francez a explicat, în cadrul unei cine de negociatorul-şef al UE pentru Brexit și de  preşedintele CE, că Regatul Unit trebuie să se confrunte din plin cu toate consecințele dure care vor urma ieșirii din Uniunea Europeană, relateză news.ro.

 

Acesta a insistat că ieșirea din blocul UE trebuie să aibă un preț scump.

”Dacă nu, atunci ne vom trezi într-o serie de negocieri care nu se vor termina bine”, a precizat Hollande.

 

Deşi preşedintele francez este adeptul unei poziții mai diplomatice, acesta a fost vehement, afirmând că ”Europa a supravieţuit întotdeauna crizelor. Însă, aceasta nu este o criză oarecare. Este vorba de cea mai importantă criză. Anterior, Margaret Thatcher voia să stea în Europa, dar în schimb urmărea să obţină un cec. Însă, acum Marea Britanie vrea să părăsească UE şi să nu plătească nimic în schimb. Aşa ceva nu este posibil”. a concluzionat Hollande.

Sursă imagine: www.ft.com