Home » Știri » 1.500 de copii migranţi, evacuați din „Jungla” de la Calais

1.500 de copii migranţi, evacuați din „Jungla” de la Calais

Octavian Palade / 02.11.2016, 13:20
1.500 de copii migranţi, evacuați din „Jungla” de la Calais

Cei 1.500 de copii migranţi neînsoţiţi din „Jungla” de la Calais au început să fie evacuați de autoritățile franceze.

1.500 de copii migranţi sunt evacuați de autorităţile franceze din „Jungla” de la Calais, după o săptămână de la începerea operaţiunilor de demolare, transmite BBC News, potrivit news.ro.

Primele două autobuze pline cu minori au plecat la ora locală 8.30 (9.30 ora României). Aceștia vor fi duşi în centre de primire de pe tot teritoriul ţării.

Primul autobuz se îndreaptă spre Carcassone, în sud-vestul Franţei, iar al doilea merge la Saintes-Maries-de-la-Mer, în apropiere de Montpellier, în sudul Franţei.

Copiii au fost cazaţi la Calais, în ultima săptămână, în apropiere de fosta „Junglă”, în containere transformate. Ei doreau să plece în Marea Britanie.

Autorităţile franceze au anunţat între timp că cererile de transfer în Marea Britanie nu vor mai fi analizate la Calais şi le-au dat documente pentru a fi acceptaţi în centrele de primire de pe teritoriul Franței.

Fiecare caz în parte urmează să fie anchetat individual de oficiali britanici, în centrele unde vor fi cazaţi minorii, a declarat marţi preşedintele Francois Hollande.

Guvernele francez şi britanic privind minorii neînsoţiţi au purtat negocierile tensionate. Marea Britanie a cerut săptămâna trecută ca Franța să îi protejeze, fapt care a nemulţumit autorităţile franceze, acestea simțindu-se insultate.

Drept urmare, Parisul a cerut Londrei să îşi respecte angajamentele şi să îi preia pe cei care au rude peste Canalul Mânecii.

Demolarea „Junglei” s-a finalizat luni, când au fost distruse ultimele adăposturi. În urma acestei operaţiuni, peste 6.000 de migranţi au fost repartizaţi în centre specializate de pe teritoriul Franței.

În total, un număr de aproape 8.000 de migranţi au fost evacuați din ”junglă” și preluați de autocare, pentru a ajunge într-unul dintre cele 287 de Centre de Primire şi Orientare (CAO) din toată Franţa, cu excepţia Ile-de-France şi Corsica. Fiecare CAO va avea de găzduit, în medie, circa 20 de persoane, pentru a fi evitate probleme de capacitate în vreun centru de primire