Home » Știri » Landul Bavaria ar putea retroceda o serie de picturi furate de naziști

Landul Bavaria ar putea retroceda o serie de picturi furate de naziști

George Stanciu / 06.12.2016, 14:17
Landul Bavaria ar putea retroceda o serie de picturi furate de naziști

Landul german Bavaria a fost dat în judecată în New York, de către moștenitorii unui comerciant de artă evreu din Germania, Alfred Flechtheim. Aceștia solicită returnarea a opt picturi semnate de Max Beckmann, Juan Gris şi Paul Klee, despre care spun că au fost furate de naziști.

Conform plângerii formulate de Michael Hulton şi mama sa vitregă, Penny, văduva lui Henry Hulton, nepotul şi moştenitorul lui Alfred Flechtheim, comerciantul de artă a trebuit să lase în urmă picturile atunci când a fugit din Berlin la Paris, în mai 1933, la patru luni după ce Adolf Hitler a obținut puterea deplină în Germania. pentru a nu cădea victimă persecuției naziste, arată news.ro.

Familia Hulton arată că landul german şi Bayerische Staatsgemaldesammlungen – colecţiile de picturi ale statului în Bavaria, au refuzat să le retrocedeze picturile, unele dintre acestea fiind expuse la muzeul Pinakothek der Moderne din München. Asta se întâmplă în ciuda faptului că autoritățile locale și-au luat un angajament public de a trata cu justeţe toate cazurile ce implică operele de artă furate de regimul nazist.

Michael Hulton şi mama sa vitregă adaugă și că o parte dintre picturi au ajuns și la Hildebrand Gurlitt, unul dintre cei patru comercianţi care avea permisiunea regimului de a vinde artă ”degenerată”. Acesta a acumulat un fond de aproximativ 1.400 de lucrări, descoperite în 2012, în apartamentul fiului său din München.

Reclamații arată în plângerea înregistrată la U.S. District Court din Manhattan că apărătorii nu pot pretinde că lucrările se află în proprietatea lor, întrucât aceasta şi-ar avea rădăcinile în confiscarea proprietăţii lui Alfred Flechtheim, încălcând legea internaţională.

”Picturile ar fi rămas accesibile lui Flechtheim, dacă nu ar fi fost mediul de la acea vreme. Programul la nivel de stat pentru «arianizarea» afacerilor evreilor a făcut posibilă confiscarea”, arată avocatul familiei Hulton, Nicholas O’Donnell.