Home » Când, unde, cum » Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: va fi sau va fii?

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: va fi sau va fii?

Pană Emanuela / 17.07.2021, 07:24
Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: va fi sau va fii?

O problemă cu care mulți vorbitori de limbă română se confruntă are legătură cu ortografia verbului „a fi“, dar și cu scrierea formelor de imperativ (Fii cuminte/Nu fi supărat!). În cele mai multe cazuri, dublarea literei „i“ la finalul cuvintelor se dovedește a fi de prisos. Prin urmare, cum scrii: va fi sau va fii?

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: va fi sau va fii?

Unul dintre cele mai „chinuite“ cuvinte folosite într-un text este verbul „a fi“, scris pocit în foarte multe cazuri, cu un „i“ final atunci când se cer doi li viceversa. Același lucru se întâmplă și cu alte verbe care se termină cu aceeși vocală: „a citi“, „a munci“, „a simți“, „a ști“, iar lista poate continua cu multe alte exemple.

Pentru cei care nu au reușit încă se se prindă cum stă treaba cu aceste verbe, este important de știut că în limba română ele se împart în patru mari grupe, în funcție de terminația lor.

Prin urmare, avem verbele de grupa I, a căror terminație este –a („a cânta“, „a lucra“, „a dansa“, „a tricota“, etc.); verbe de grupa a II-a, care au terminația în sufixul –ea („a tăcea“, „a plăcea“, „a vedea“, „a durea“, etc.); verbe de grupa a III-a, cu terminația în –e („a zice“, „a face“, „a duce“, „a trece“, etc.); și verbe de grupa a IV-a, cu terminația în –i sau –î („a fi“, „a munci“, „a iubi“, „a urî“, etc.).

Despre verbele din ultima grupă vom vorbi în acest material, pentru a stabili cum se scrie coret: „va fi“ sau „va fii“? După cum probabil v-a dovedit-o experiența, verbele cu terminația în –i dau cele mai mari probleme în scris. În foarte multe cazuri, verbul „a fi“ și colegii săi de grupă sunt scrise în mod greșit cu doi „i“ la final, mai ales la timpul viitor.

Exemple: Voi fii la tine peste două ore.

Voi citii această carte când voi avea timp.

Voi greșii dacă nu mă lași să ma concentrez.

Voi muncii până la ora 17:00.

Citește și: Cum se scrie corect gramatical: diseară sau deseară?

Alte aspecte referitoare la ortografia verbului

În toate exemplele pe care vi le-am oferit mai sus forma de viitor a verbelor este greșită. Corect este voi fi, voi citi, voi greși, voi munci, cu un singur „i“ la final.

Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: va fi sau va fii?
Lecția de gramatică. Cum se scrie corect: va fi sau va fii?

Explicația este cât se poate de simplă: în limba română, timpul viitor al modului indicativ se formează din verbul auxiliar (ajutător) „A vrea“ plus verbul la modul infinitiv, adică forma din dicționar.

Pentru a face lucrurile și mai clare, ne-am gândit să explicăm când se scrie verbul „a fi“ cu un singur „i“ și când se scrie cu doi.

Verbul „a fi“ se scrie cu un singur –i la următoarele moduri şi timpuri:

  • La infinitiv prezent (formă de dicţionar) şi perfect – a fi, a fi fost;
  • La modul imperativ, forma negativă, persoana a doua singular – Nu fi obraznic!;
  • La modul indicativ, timpul viitor – eu voi fi, tu vei fi etc./ eu voi fi fost, tu vei fi fost etc.;
  • La modul conditional-optativ, prezent şi perfect – eu aş fi, tu ai fi, el ar fi etc./ eu aş fi fost, tu ai fi fost etc.;
  • La modul conjunctiv perfect, cu formă invariabila pentru toate persoanele – eu să fi fost, tu să fi fost, el să fi fost etc.

Verbul a fi se scrie cu doi –i la următoarele moduri şi timpuri:

  • La imperativ, persoana a doua, singular, forma afirmativa – Fii liniştit!;
  • La modul conjunctiv prezent, persoana a doua, singular: Tu să fii atent;
  • La modul gerunziu – fiind, nefiind, nemaifiind.