Home » Știri » Știri sociale » Cum se scrie corect gramatical: diseară sau deseară?

Cum se scrie corect gramatical: diseară sau deseară?

Pană Emanuela / 16.05.2021, 07:53
Cum se scrie corect gramatical: diseară sau deseară?

Este ușor de constatat că mulți vorbitori de limba română întâmpină o problemă atunci când trebuie să folosească „diseară“ sau „diseară“. Dacă am întreba 100 de români care este forma corectă a adverbului, cel mai probabil cele două tabere care s-ar forma nu ar fi în dezechilibru. Însă, ce spun normele lingvistice? Află în continuare.

Cum se scrie corect diseară sau deseară?

Una dintre „problemele limbii române“, cu care ne confruntăm aproape zilnic, apare atunci când trebuie să folosim forma corectă dintre adverbele „diseară“ și „deseară“. Ei bine, deși aceste două forme au fost intens comentate, trebuie să menționăm că ambele sunt corecte.

Până la ediţia din 2005 a DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura formă corectă (acceptată conform normelor) era deseară, ceea ce s-ar putea să vă surprindă pe mulți dintre voi, deseară, justificată de faptul că vorbim despre un cuvânt format prin compunere, din prepoziţia „de“ şi substantivul „seară“.

Schimbarea în ceea ce privește forma corectă a acestui adverb a venit odată cu cea mai recentă ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al Limbii Române (DOOM 2), publicat în 2005. Astfel, noile norme din DOOM2 pun în evidență și forma diseară, care, dacă ar fi să judecăm după pronunție, este mult mai ușoară de rostit.

Citește și: Cum se scrie corect gramatical: mi-ar place sau mi-ar plăcea?

Vorbește corect gramatical

În prezent, recomandarea specialiștilor este folosirea cuvântului „diseară“, lucru pe care îl putem observa și în DOOM2, unde „diseară“ trece în fața cuvântului „deseară“ ca variantă preferată.

Cum se scrie corect diseară sau deseară?
„Diseară“ sau „deseară“? Care este varianta corectă

De reținut, totuși, că atât „diseară“, cât și „deseară“ sunt corecte din punct de vedere gramatical. Așadar, dacă auziți pe cineva folosind cuvântul „deseară“, în loc de „diseară“, nu îl corectați!

Așadar, este corect să spunem, de exemplu: „Diseară mă voi ocupa de bagajele pentru excursie“, dar și „Mă voi ocupa de restul detaliilor deseară“.

Observăm că la fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor cuvinte, o variantă considerată incorectă până la un anumit moment, dar folosită de mulţi vorbitori, a fost acceptată în cele din urmă, devenind corectă din punct de vedere gramatical.

În continuare, haideți să vedem și o definiție a adverbului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române.

DISEÁRĂ adv. În seara zilei curente; astă-seară. În diseară = spre seară, pe înserat; (fiind vorba de poziția Soarelui) aproape de asfințit. [Pr.: (reg.) desáră. – Var.: deseáră adv.] – De4 + seară.

Prin urmare,

Corect: diseară, deseară.