Home » Știri » Ce îl sfătuiește Liviu Dragnea pe Florin Iordache, referitor la OUG

Ce îl sfătuiește Liviu Dragnea pe Florin Iordache, referitor la OUG

Sebastian Rotaru / 31.01.2017, 10:28
Ce îl sfătuiește Liviu Dragnea pe Florin Iordache, referitor la OUG

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îl sfătuieşte pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în privinţa celor două proiecte de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea codurilor penale, „să se inspire din experienţa înaintaşilor”.

„Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă de urgenţă poate să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine”, a spus Dragnea, marţi dimineaţă.

Întrebat de jurnalişti ce l-ar sfătui pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, în privinţa celor două proiecte de urgenţă, Liviu Dragnea a răspuns: „L-aş sfătui să se inspire din experienţa înaintaşilor, din experienţa guvernelor precedente. Dacă este să se dea prin  ordonanţă sau să se adopte proiect de lege, asta e problema lor, dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor”.

„Dacă s-a mai dat vreo graţiere prin ordonanţă, poate să dea, dacă nu, nu ştiu dacă e bine”, a adăugat Liviu Dragnea, citat de News.ro.

Întrebat dacă un eventual eşec al acestor proiecte de OUG ar fi al ministrului Justiţiei sau al partidului PSD, Liviu Dragnea a spus că deocamdată a văzut „foarte mult scandal pe nişte intenţii”.

„Am văzut şi o dezbatere publică şi eu zic să aşteptăm să vedem ce face Guvernul”, a afirmat liderul PSD.

Liviu Dragnea a mai spus că este problema Guvernului cum vor gestiona cele două proiecte de OUG.

Liderul PSD a făcut aceste declaraţii la ieşirea de la instanţa supremă, unde a început judecarea dosarului de abuz în serviciu în care acesta este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale au cerut, luni, la dezbaterea organizată de Ministerul Justiţiei pe tema celor două proiecte de OUG privind graţierea şi modificările codurilor penale, discutarea proiectelor în Parlament, după ce vor fi făcute studii de impact şi reanalizarea cazurilor în care s-ar putea aplica graţierea.

Unii reprezentanţi ai organizaţiilor i-au spus lui Florin Iordache că, atunci când ai 100.000 de oameni în stradă, “este clar că nu ai pace socială” şi trebuie făcută o reevaluare, iar alţii au cerut demisia ministrului Justiţiei, arătând că scopul celor două OUG este să fie scăpaţi de executarea pedepselor “zeci de prieteni politici”.

La finalul dezbaterii, ministrul Justiţiei a spus că încă nu ştie pentru ce formulă de adoptare a celor două acte normative va opta, proiect de lege sau angajarea răspunderii Guvernului, susţinând că incusiv ultima variantă, angajarea răspunderii, este tot o formă de dezbatere.

”Eu am întrebat în sală pe cei care se opuneau ordonanţei şi aţi văzut că foarte mulţi spuneau să fie o dezbatere în Parlament. Vreau să vă spun că dezbatere înseamnă şi atunci când îşi asumă Guvernul, pentru că în acele cinci zile tot dezbatere înseamnă, când se depun amendamente şi Guvernul şi le poate asuma sau nu”, a susţinut Iordache.

Iordache a mai spus că varianta iniţială a proiectelor va fi amendată, dar nu a putut spune ce anume va scoate şi ce va lăsa în textul celor două ordonanţe de urgenţă.