Home » Știri » Majorarea alocațiilor pentru copii. La cât vor ajunge alocațiile din România și ce alte schimbări apar, de la 1 ianuarie 2022

Majorarea alocațiilor pentru copii. La cât vor ajunge alocațiile din România și ce alte schimbări apar, de la 1 ianuarie 2022

Alexandru Cazacu / 25.06.2021, 09:23
Majorarea alocațiilor pentru copii. La cât vor ajunge alocațiile din România și ce alte schimbări apar, de la 1 ianuarie 2022

Majorarea alocațiilor pentru copii. Potrivit unui proiect de lege care așteaptă votul decisiv al Camerei Deputaților, alocațiile de stat pentru copii urmează să crească anual în funcție de inflație, începând de la 1 ianuarie 2022.

Cum se va aplica majorarea alocațiilor pentru copii în România, de la 1 ianuarie 2022

Update:

Ordonanța de Urgență care prevede amânarea majorării alocațiilor cu 20% până la 1 ianuarie 2022, a fost adoptată de către Guvern. Așadar, de la această dată, alocațiile vor crește la 243 de lei. Premierul României a declarat că după această dată se va aplica și indexarea alocațiilor cu rata inflației. Potrivit actului normativ, această indexare se va face din 2023, deși în Parlament s-a decis indexarea alocațiilor de la începutul anului viitor.

Așadar, OUG prevede următoarele:

  • majorarea alocațiilor la 243 de lei de la 1 ianuarie 2022 pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani;
  • majorarea alocațiilor la 486 de lei de la 1 ianuarie 2022 pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • nicio altă majorare pe parcursului anului;
  • indexarea alocațiilor cu rata inflației din ianuarie 2023.

Știrea inițială

Se pare că autoritățile vor renunța la ultimele trei etape prin care doreau să ajungă la dublarea alocațiilor față de nivelul lunii august 2020. Cu toate acestea, Florin Cîțu a anunțat că Guvernul va adopta un proiect de ordonanță de urgență pentru a implementa cât mai repede această măsură.

În concluzie, chiar dacă se adoptă proiectul de lege sau cel de ordonanță de urgență, măsura va fi (teoretic) aceeași. Mai exact, etapele de creștere a alocațiilor planificate pentru iulie 2021, ianuarie 2022 și iulie 2022 vor fi eliminate. În schimb, din ianuarie 2022 se va trece la un sistem de indexare anuală în funcție de inflație.

”Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”, prevede proiectul de lege, potrivit avocatnet.ro.

Cu toate că proiectul de lege ar urma să fie adoptat curând de Camera Deputaților, care este și For decizional, potrivit premierului Cîțu, Guvernul va da măsura mai repede prin proiect de OUG. Deși Florin Cîțu se referă la ce prevede proiectul de lege, el susține că majorarea din ianuarie 2022 ar urma să fie de 20%.

Majorarea alocațiilor pentru copii. Cum se va aplica creșterea alocațiilor în România
Majorarea alocațiilor pentru copii. Cum se va aplica creșterea alocațiilor în România

Etapele pentru majorarea alocațiilor de stat pentru copii

OUG 123/2020, care a fost adoptată de Guvern în luna iulie a anului trecut, prevede (încă) o dublare a alocațiilor de stat pentru copii de la acea dată, majorare care se face în cinci etape. Ei bine, primele două etape, din august 2020 și ianuarie 2021, au fost deja respectate, iar celelalte trei sunt prevăzute pentru:

  • luna iulie 2021, când alocația va crește la 484 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și pentru copiii cu handicap până la 18 ani, la 242 lei, pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 – 18 ani și pentru cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la școala profesională, până la finalizarea cursurilor);
  • luna ianuarie 2022, când alocația de stat va crește până la 542 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și pentru minorii cu handicap până la 18 ani, la 271 lei, pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până la terminarea cursurilor);
  • iulie 2022, când alocația va crește la 600 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și pentru copiii cu handicap până la 18 ani, și la 300 lei, pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, plus cei care au împlinit 18 ani (dacă merg la liceu sau la profesională, până termină cursurile).

Este important să menționăm faptul că proiectul de lege sau proiectul de ordonanță de urgență trebuie adoptat și publicat în Monitorul Oficial pentru a produce efecte, iar modificarea va trebui operată până la data de 30 iunie 2021, potrivit sursei citate.