Home » Știri » Majorarea alocațiilor. Când ar putea crește alocațiile cu 20%. Data care se ia în considerare

Majorarea alocațiilor. Când ar putea crește alocațiile cu 20%. Data care se ia în considerare

Alexandru Cazacu / 15.06.2021, 15:19
Majorarea alocațiilor. Când ar putea crește alocațiile cu 20%. Data care se ia în considerare

Marți, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a decis că majorarea alocațiilor pentru copii se va face în raport cu rata inflației. Află în următoarele rânduri când ar putea crește alocațiile cu 20%, în România.

Când ar putea crește alocațiile cu 20%

Mai exact, Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat, marți, raport de adoptare în forma venită de la Senat a ordonanței de urgență 123/2020 cu privire la alocațiile de stat pentru copii. Așadar, potrivit președintelui comisiei de muncă, Oana Țoiu, următoarea majorare a alocațiilor va fi la 1 ianuarie 2022 cu rata inflației.

”Următoarea majorare a alocațiilor o să fie în ianuarie 2022 cu rata de inflație de la acest moment. Vreau să clarific că niciuna dintre modificările realizate astăzi la comisie nu prevede micșorarea alocațiilor, așa cum a mai fost menționat în parte din dezbaterile din comisie și în spațiul public”, a spus Oana Țoiu, la Palatul Parlamentului.

Totodată, oficialul a precizat faptul că niciuna dintre prevederi și propuneri nu s-a referit la micșorarea alocațiilor. Potrivit Oanei Țoiu, ce s-a adoptat în Comisia de muncă ”confirmă punctul de vedere al Guvernului României și este ritmul de creștere al alocațiilor. A fost modificat similar cu amendamentele adoptate în Senat, indexarea de la 20% care urma să aibă loc în iulie anul acesta cu indexarea cu rata inflației de la 1 ianuarie 2022”.

De asemenea, președintele comisiei de muncă a estimat că la 1 ianuarie 2022 alocația ar putea crește cu puțin peste 10 lei. Este important să menționăm faptul că acest proiect urmează să intre miercuri la votul plenului Camerei Deputaților.

Majorarea alocațiilor. Când ar putea crește alocațiile
Majorarea alocațiilor. Când ar putea crește alocațiile pentru copii

Ludovic Orban, despre majorarea alocațiilor

Săptămâna trecută, Ludovic Orban a precizat că singurul lucru cert este că alocațiile de stat vor crește cu 20% de la 1 ianuarie, anul viitor, urmând ca celelalte posibile majorări să se  facă în funcție de situația economică.

Fostul premier susținea că decizia coaliției a fost foarte simplă și că își menține angajamentul de a dubla alocațiile de stat pentru copii conform legii adoptate într-un grafic de creștere.

”Vedem care e evoluția economică, vedem care e situația bugetară. În funcție de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creșterile ulterioare. Deocamdată, un singur lucru este cert: alocațiile vor crește cu acel procent de 20% de la 1 ianuarie 2022”, a spus președintele Camerei Deputaților.

Cu toate acestea, Ludovic Orban nu este singurul care a spus că alocațiile vor crește de la 1 ianuarie. Cu doar câteva zile în urmă, premierul Cîţu declara că alocațiile de stat vor crește în fiecare an. Potrivit lui Florin Cîțu, amendamentele care arată un nou calendar de creștere a alocațiilor, următoarea fiind 1 ianuarie 2022, a fost votat de toți membrii coaliției.

La începutul anului curent, Ministerul Finanțelor anunța că alocațiile copiilor cresc în cinci etape de valoare nominală egală. Așadar, potrivit OUG 123/2020 cu privire la dublarea alocațiilor de stat pentru copii în cinci etape, acestea ar trebui majorate la 1 iulie cu 20%. Cu toate acestea, luna trecută, Ludovic Orban susținea că nu există resurse care să permită încă o creștere a alocațiilor în acest an.