Home » Utile » Unde poți găsi toate formularele ANAF cu explicații

Unde poți găsi toate formularele ANAF cu explicații

Alexandru Cazacu / 25.05.2021, 12:21
Unde poți găsi toate formularele ANAF cu explicații

Contribuabilii nu trebuie să se mai deplaseze la sediul ANAF pentru diferite informații, deoarece acestea se pot găsi online. De asemenea, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus la dispoziția cetățenilor Spațiul Privat Virtual. Acesta este un serviciu gratuit, care oferă mai multe beneficii utilizatorilor săi, printre care se numără și informații cu privire la obligațiile fiscale, informații cu privire la contribuțiile sociale, dar și posibilitatea de a primi unele documente.

Unde poți găsi toate formularele ANAF cu explicații

În ceea ce privește formularele ANAF, absolut toate pot fi găsite pe site-ul Agenției de Administrare Fiscală. Mai exact, pe pagina ANAF există o secțiune unde se pot vedea și descărca toate formularele fiscale, care sunt însoțite și de explicații. De asemenea, tot aici se pot găsi și formularele noi sau cele modificate.

Așadar, dacă ești interesat și ai nevoie de un anumit formular de la ANAF, trebuie să știi că îl poți vedea sau descărca de pe static.anaf.ro. Ba chiar mai mult de atât, în cazul în care nu știi exact care este formularul de care ai nevoie sau nu știi ce presupune completarea acestuia, nu este o problemă, deoarece, după cum spuneam, formularele sunt însoțite și de explicații.

Românii ar putea fi obligați să se înregistreze în Spațiul Privat Virtual (SPV)

Specialiştii PwC sunt de părere că, atât firmele, cât şi contribuabilii persoane fizice care desfăşoară activităţi liberale ar putea să fie obligaţi să se înregistreze în Spaţiul Privat Virtual, conform unui proiect de act normativ, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, scrie adevarul.ro.

Se pare că cererile sau documentele pe hârtie care se depun ar urma să nu mai fie luate în considerare. Ba chiar mai mult de atât, proiectul mai are și unele prevederi care se referă la obligativitatea înrolării autorităților publice sau de interes public în sistemul informatic PatrimVen (serviciu care le oferă instituţiilor publice acces la datele disponibile cu privire la patrimoniul şi veniturile cetăţenilor). Această înrolare se realizează în baza unui protocol virtual care se transmite la ANAF de către instituțiile menționate.

Unde poți găsi toate formularele ANAF cu explicații
Unde poți găsi toate formularele ANAF cu explicații

Ce este Spațiul Privat Virtual (SPV)

Mulți români au auzit de acest ”spațiu privat virtual”, însă unii dintre ei nu știu ce este acesta. Ei bine, Spațiul Privat Virtual este un serviciu electronic gratuit pus la dispoziție de ANAF, unde contribuabilii pot avea acces permanent la următoarele:

  • informaţii cu privire la obligaţiile fiscale;
  • posibilitatea de a primi acte administrativ fiscale şi alte documente;
  • informaţii cu privire la contribuţiile sociale.

De asemenea, prin intermediul SPV, comunicarea între contribuabili şi autorităţile fiscale s-ar putea face doar în mediul virtual, facilitând transmiterea de cereri/solicitări, prin acest canal de comunicare, atât din partea contribuabililor către autorităţile fiscale, cât şi în contrapartidă.

Cu toate acestea, până la data de 9 aprilie 2021, erau înregistraţi în Spațiul Privat Virtual (SPV) doar 32% din contribuabilii persoane juridice. Pe de altă parte, în SPV erau înregistrați numai 5,24% din contribuabilii persoanele fizice care au cod de identificare fiscală.