Home » Utile » Declarația unică 2021. De unde poți descărca online declarația gata completată de ANAF

Declarația unică 2021. De unde poți descărca online declarația gata completată de ANAF

Manolică Anca / 17.05.2021, 13:38
Declarația unică 2021. De unde poți descărca online declarația gata completată de ANAF

Vin vești bune de la ANAF. Administrația lansează o nouă facilitate care vine în sprijinul contribuabililor: declarația Unică pentru anul 2021, precompletată. Iată de unde poți descărca online această declarație care trebuie depusă până pe 25 mai.

Declarația unică pentru anul 2021

ANAF anunță toți contribuabilii că persoanele fizice autorizate, liber-profesioniștii și alte persoane fizice care obțin venituri pe cont propriu pot de acum să își scoată Declarația Unică pe anul 2021 gata completată, prin Spațiul Privat Virtual, pentru a o depune până pe 25 mai.

Ministerul Finanțelor a anunțat că persoanele fizice pot accesa declarația unică, formularul D212, precompletată pe baza informațiilor deja cunoscute de autoritățile fiscale. Această măsură face parte dintr-o inițiativă ce are ca scop consolidarea și eficientizarea Spațiului Privat Virtual -SPV.

Declarația vine cu rubricile completate la capitolele venituri realizate pentru anul 2020, impozitul pe venit și contribuțiile sociale eventual datorate pentru anul 2020 și veniturile estimate pentru anul 2021. Sumele sunt completate în funcție de ceea ce a declarat deja contribuabilul, cum ar fi derularea unei activități independente sau a unei activități agricole ori existența unui contract de închiriere.

De unde poți descărca online declarația precompletată

Descărcarea și transmiterea declarației unice se pot face prin intermediul Spațiului Privat Virtual (SPV – ANAF). Pentru descărcarea acestei declarații, persoana fizică trebuie să aibă cont în portalul SPV. Tot aici, se regăsesc și informații despre veniturile din anii anteriori, impozitate la sursă, precum cele din salarii, din dividende, din dobânzi sau altele.

Contribuabilii care nu au depus încă declarația unică pentru anul 2020 vor primi declarația precompletată. Aceștia vor primi o notificare despre încărcarea sa în SPV, dacă au acceptat comunicarea prin e-mail de la ANAF atunci când vin mesaje noi în portal. Neprimirea acesteia în contul SPV nu înseamnă că nu există obligația depunerii declarației unice de către contribuabil.

Declarația unică 2021 precompletată poate fi descărcată din portalul SPV
Declarația unică 2021 precompletată poate fi descărcată din portalul SPV

Important! Documentul transmis are rol orientativ. Acesta nu garantează corectitudinea sumelor sau faptul că toate veniturile sau obligațiile fiscale care trebuie declarate se găsesc deja în forma precompletată a declarației unice. Fiecare contribuabil trebuie să verifice cu atenție pentru a se asigura că sumele declarate sunt cele corecte. În cazul în care, ulterior transmiterii declarației unice, se constată erori și se dorește corectarea acestora, poate fi depusă declarația unică 2021 rectificativă.

Categoriile de contribuabili care trebuie să depună declarația unică 2021

Pentru a veni în sprijinul persoanelor fizice care au obligaţia depunerii declarației unice în anul 2021, ANAF pune la dispoziţie mai multe modele pentru completarea acesteia, respectiv în cazul:

  • persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse în sistem real;
  • persoanelor care obţin venituri din activităţi independente impuse la norma de venit;
  • persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută);
  • persoanelor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);
  • persoanelor fără venituri care optează pentru plata contribuţiei la sănătate.

Fiecare model de completare se poate descărca gratuit de pe portalul-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale din Secţiunea asistenţă pentru contribuabili, Subsecţiunea Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente şi alte materiale informative/Modele de completare a declaraţiei unice. Acestea oferă indicaţii vizuale pas cu pas pentru completarea secţiunilor declaraţiei unice în funcţie de venitul obţinut.

Pentru completarea şi depunerea declaraţiei unice contribuabilii pot solicita sprijin și organelor fiscale:

  • apelând Serviciul central de asistenţă telefonică a contribuabililor – Callcenter, la numărul de telefon 031.403.91.60;
  • prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portal https://www.anaf.ro/asistpublic/ şi în serviciul Spațiul Privat Virtual.

Cum se depunde declarația unică 2021

Iată modalitățile prin care poți depunde declarația unică pentru anul 2021:

  1. prin intermediul serviciului „Spaţiul Privat Virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro;
  2. prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat;
  3. se poate depune şi fizic, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.