Home » Știri » Pensii 2021. Anunțul mult așteptat de români, despre creșterea pensiilor

Pensii 2021. Anunțul mult așteptat de români, despre creșterea pensiilor

Alexandru Cazacu / 25.05.2021, 10:01
Pensii 2021. Anunțul mult așteptat de români, despre creșterea pensiilor

Pensii 2021. Veste bună pentru toți pensionarii români. Luni, Ludovic Orban a vorbit despre pensiile din România și se pare că acestea ar putea să se mărească în acest an. Află mai departe ce spune fostul premier despre majorarea pensiilor și începând de când ar putea acestea să crească.

Pensii 2021. Anunțul mult așteptat de români, despre creșterea pensiilor

Mai exact, fostul premier al României, Ludovic Orban, susține că pensiile se vor majora până la sfârșitul anului curent. Cu toate acestea, pentru majorarea pensiilor este nevoie și de o creștere economică serioasă, susține președintele PNL. Potrivit lui Orban, în acest moment se lucrează la reforma pensiilor, iar obiectivul principal al autorităților este eliminarea din sistemul de pensii a inechităților.

”Deocamdată se lucrează la reforma pensiilor. Obiectivul principal al reformelor e acela de a elimina inechitățile în sistemul de pensii din România. La contribuții egale de exemplu, dacă un om a ieșit la pensie în 1998 are pensia mai mică față de unul care a ieșit la pensie în 2020. Chiar și mai grav: dacă s-a pensionat în 2020 are pensia mai mare ca unul care a ieșit la pensie în 2018.

Unul dintre principalele obiective pe care le avem prin reforma pensiilor este să facem dreptate pentru pensionari. La condițiile depline de contribuții similare, pensiile să fie similare. Evident, e vorba și de un mecanism de indexare: acoperirea în proporție de 100% a ratei inflației și participarea la creșterea economică prin creșterea punctului de pensie (…)”, a spus Ludovic Orban, potrivit  Antena 3.

Atât punctul de pensie, cât și pensiile cresc până la sfârșitul lui 2021

Fiind întrebat la cât va ajunge punctul de pensie, Ludovic Orban nu a răspuns, însă a precizat că va oferi un răspuns în acest sens după ce se va termina munca la reforma pensiilor. Potrivit liderului PNL, ei au majorat pensiile cu 14%, în condițiile în care, doar Germania și-a permis să facă acest lucru în perioada de criză economică.

”Noi am crescut pensiile cu 14% în an de criză economică, când doar Germania și-a mai permis creșterea pensiilor. Sigur că ne dorim să creștem pensiile în continuare, dar creșterea trebuie să aibă la bază o creștere economică serioasă. Ne propunem să finalizăm până la finalul acestui an. După aceea e o perioadă de implementare.

Pensii 2021. Anunțul mult așteptat de români, despre creșterea pensiilor
Pensii 2021. Anunțul mult așteptat de români cu privire la creșterea pensiilor

Guvernul și-a asumat reforma pensiilor și vor fi făcute modificări importante, printre care creșterea vârstei de pensionare, eliminarea pe cât posibil a pensiilor speciale sau eliminarea pensionării anticipate. De asemenea, autoritățile doresc să introducă și unele stimulente fiscale pentru a extinde perioada petrecută în câmpul muncii peste vârsta de pensionare.

Raluca Turcan, despre modificarea pensiilor din România

De asemenea, despre modificarea pensiilor a vorbit și ministrul Muncii, care susține că procesul de evaluare a dosarelor este în etapa a treia, iar în paralel, se lucrează procesul de elaborarea a unui cadru legislativ care să reducă echitatea sistemului de pensii.

Potrivi Ralucăi Turcan, s-au parcurs deja 264.544 de dosare, iar după ce procesul de evaluare a dosarelor va fi finalizat, pensiile vor putea fi recalculate, în acest fel pensionarii cu aceeași pregătire și aceeași vechime să aibă pensii egale.

”Când noua lege va fi adoptată și odată finalizat procesul de evaluare a tuturor dosarelor, cele aproape 5 milioane de pensii vor putea fi recalculate luând în considerare elemente suplimentare de contributivitate, astfel încât pensionarii cu aceeași pregătire și cu aceeași vechime să aibă pensii egale”, a scris ministrul Muncii pe Facebook.