Home » Știri » Majorarea pensiilor. Cu cât ar putea crește pensiile românilor, în 2022. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Majorarea pensiilor. Cu cât ar putea crește pensiile românilor, în 2022. Anunțul făcut de ministrul Muncii

Alexandru Cazacu / 07.06.2021, 12:43
Majorarea pensiilor. Cu cât ar putea crește pensiile românilor, în 2022. Anunțul făcut de ministrul Muncii

În timpul unei vizite la Botoșani, ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit despre majorarea pensiilor. Cu cât vor putea crește pensiile românilor, începând din 2022, veți afla în rândurile următoare.

Majorarea pensiilor. Cu cât ar putea crește pensiile românilor în 2022

Mulți români așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor. Ei bine, sâmbătă, în timp ce se afla într-o vizită la Botoșani, Raluca Turcan a anunțat că anul viitor va fi aplicabilă actuala legislație în ceea ce privește pensiile românilor. Potrivit ministrului Muncii, în 2022, pensiile vor crește cel puțin cu rata inflației. Deși legislația actuală a permis creșterea pensiilor cu 14%, la sfârșitul anului 2022 va exista o nouă lege.

”Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei”, a precizat Raluca Turcan, potrivit Agerpres.

Mii de pensionari câștigă procesele împotriva statului român

De asemenea, ministrul Muncii susține că România are nevoie de o reformă în ceea ce privește pensiile și că bugetul de asigurări sociale are un deficit de 16 miliarde de lei. Totodată, Raluca Turcan a precizat că există mii de pensionari care câștigă în instanță împotriva statului român și că există o obligație de schimbare a sistemului de pensii.

Potrivit ministrului, până în anul 2030 vor ieşi în plus față de acum, la pensie, aproximativ 1,8 milioane de români, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Așadar, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere. Mai mult decât atât, întregul sistem este grevat de inechităţi crunte. Raportul între cea mai mică pensie şi cea mai mare este de 1 la 100.

”Există mii de pensionari care câştigă în instanţă împotriva statului român şi atunci avem obligaţia să creştem contributivitatea la sistemul de pensii aducând în calcul pensiilor cât mai multor oameni toţi indicatorii de contributivitate, să reducem inechităţile, să facem sustenabil şi predictibil acest sistem, nu la bunul plac al decidenţilor politici care, de obicei în ajun de campanii, mai majorează pensiile, şi în acelaşi timp să digitalizăm toate dosarele de pensii.”, a mai adăugat Ministrul Muncii.

Cu cât s-ar putea majora pensiile în 2022
Cu cât s-ar putea majora pensiile în 2022

Raluca Turcan, despre vârsta de pensionare a femeilor

Nu cu mult timp în urmă, Raluca Turcan a vorbit și despre vârsta de pensionare a femeilor. Se pare că doar în România și Polonia vârsta de pensionare la femei este diferită de cea a bărbaților, astfel există un plan de egalizare a acesteia.

”Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, precizând faptul că nu se urmărește în niciun caz depășirea vârstei de pensionare: ”Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală.”, a declarat ministrul Muncii.