Miercuri seară, Raluca Turcan a vorbit la Digi24, despre vârsta de pensionare a contribuabililor români. Când vor putea ieși femeile din România la pensie și ce spune oficialul despre vârsta de pensionare, veți afla în continuarea articolului.
Într-o intervenție la Digi24, Raluca Turcan a confirmat schimbarea vîrstei de pensionare. Potrivit ministrului Muncii, Guvernul face eforturi pentru egalizarea treptată a vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.
În prezent, femeile pot ieși la pensie la 61 de ani, adică cu patru ani mai devreme decât bărbații, la care vârsta de pensionare este de 65 de ani. Așadar, Guvernul are de gând să alinieze aceste valori, însă nu se știe exact când se va face acest lucru. Potrivit Ralucăi Turcan, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă la femei și bărbați.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]”Îmi doresc foarte tare să ajungem și noi, în România, ca și în alte țări, când ai o Lege a pensiilor, să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Noi dorim să o prezentăm undeva la finalul celui de-al doilea trimestru (n.red. – al anului 2022), să o adoptăm în Guvern și apoi să fie transmisă Parlamentului.”, a spus ministrul Muncii la Digi24.
Cea mai importantă modificare a noii legi este schimbarea vârstei la care se pot pensiona femeile, adică la 65 de ani. Cu toate acestea, potrivit ministrului Muncii, vârsta respectivă nu va fi depășită nici în cazul femeilor, dar nici la bărbați.
”Pe actuala lege, noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030”, a declarat Raluca Turcan, precizând că se merge spre „egalizarea vârstei de pensionare și în niciun caz să nu depășim vârsta de 65 de ani”, potrivit digi24.ro.
”Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, așa prevede actuala legislație. Vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor va fi egală”, a mai spus ministrul Muncii.
De asemenea, Raluca Turcan susține că România va avea o nouă lege a pensiilor până la finele anului viitor, iar începând din 2023, pensionarii români își vor putea accesa dosarul privat de pensie în format electronic, după ce procesul de digitalizarea a sistemului de pensii va fi finalizat.
Cu toate acestea, deși au existat unele speculații și din acest punct de vedere, stagiul de cotizare nu va fi modificat în următorii ani, potrivit ministrului muncii.
”Stagiul minim de cotizare este important să rămână 15 ani, minimum, pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care, pentru a o accesa, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a precizat ministrul Raluca Turcan.